Тези електромобили губят най-малко от пробега си при студ през зимата

1501
2023

Познато ни е от смартфоните: батериите им не издържат при студено време навън както, когато температурите са високи. Разбира се това важи и за батериите на електромобилите. С колко пада пробегът при ниски температури?

Американската фирма Recurrentauto, специализирана върху анализ на батерии, неотдавна е направила сравнение в реални условия на батериите на хиляди електромобили. Резултатът: при температури под нулата електромобилите губят до 32 процента от пробега си.

Най-добре представилият се модел е Jaguar i-Pace: неговата голяма батерия (95 кВтч.) е загубила само 3 процента. Батерията на Audi e-tron също е останала сравнително пълна при температури под нулата – тук загубата е 8 процента. Референтна стойност е системата за изчисление на пробега EPA, която е американският еквивалент на WLTP.

Най-лош бе резултатът на Chevrolet Bolt: при минусови температури той загуби около една трета (32 процента) от пробега си. Ford Mustang Mach-E с батерията си с капацитет от 99 кВтч. и VW ID.4 също не е се представиха добре – двата модела загубиха около 30 процента от пробега си.

Колко от пробега си губят електромобилите при температури под нулата?

Подробни резултати от Recurrentauto:

Audi e-tron                                -8 процента

BMW i3 (42 кВтч.)                      -24 процента

Chevy Bolt                                -32 процента

Mustang Mach-E (AWD 99 кВтч.)  -30 процента

Hyundai Kona                            -19 процента

Jaguar I-Pace                            -3 процента

Nissan Leaf (62 кВтч.)                -21 процента

Tesla Model 3 (LR 75 кВтч.)         -17 процента

Tesla Model S (P100D)                -19 процента

Tesla Model X (75D)                    -15 процента

Tesla Model Y (LR AWD)              -15 процента

VW e-Golf (36 кВтч.)                  -23 процента

VW ID.4                                    -30 процента

Защо намалява пробегът на електромобилите през зимата?

На какво се дължи всъщност? Основният проблем не е в това, че при студено време батериите на електромобилите се разреждат по-бързо. Причината е в допълнителните агрегати и консуматори: те намаляват сериозно пробега. Това се отнася най-вече за отоплението.

Тъй като след стартиране липсва отделяната от двигателя с вътрешно горене топлина, електрическото отопление изразходва ток от батерията, за да затопли вътрешното пространство за пасажерите. Електроенергия се пести с така наречената термопомпа, но от своя страна и тя се нуждае от ток.  

Колко пробег губеха електромобилите при зимния тест

Не особено по-добри бяха резултатите от теста в практиката на ADAC: при него бе установена по-къса с от 10 до 30 процента отсечка при студено време. А при теста на American Automobile Association (съкратено „AAA“, американската версия на ADAC) електромобилите губеха дори до 41 процента от пробега си при студено време.

По време на тест с пет електромобила AAA установи през 2019 г. средната загуба на пробег при BMW i3, Chevrolet Bolt (в Европа Opel Ampera-e), Nissan Leaf, Tesla Model S 75D и VW e-Golf. Всички тези модели трябваше да се докажат при различни зимни температури. Капацитетът спадаше най-вече при минус 7 градуса по Целзий. 

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин