Новини » Тези джанти за BMW M1 струват повече от Dacia Duster

Тези джанти за BMW M1 струват повече от Dacia Duster

3009
2022

В eBay попаднахме на истинска рядкост! На платформата за онлайн търговия в момента се предлагат много специални джанти. Те идват от BMW M1 и практически не могат да бъдат намерени никъде другаде. Това обяснява и защо цената им е толкова висока!

Оригиналните джанти от BMW M1 идват в комплект с оригиналните гуми Pirelli Cinturato P7, които, естествено, не стават за каране след повече от 40 години. И тъй като описанието към обявата е повече от оскъдно, може само да гадаем откъде идват колелата. Но при всички положения те са истинска находка.

Защото BMW произвежда само 453 екземпляра (в т.ч. 54 състезателни версии) на M1 в периода между 1978 и 1981 г. Към днешна дата проектираното от Джорджо Джуджаро M1 с означението E26 е единственият истински суперспортен автомобил на компанията с централа в Мюнхен, който все още чака наследник 40 години след края на производството!

Разработено съвместно с Lamborghini

Разработката на спортния автомобил с централно разположен двигател е направена в тясно сътрудничество с Lamborghini и първоначално планът е бил „баварецът“ да се произвежда в Сант’Агата Болонезе, Италия, но след това възникват проблеми и в Мюнхен е взето решението моделът да се прави ръчно от Baur в Германия.

До ден-днешен M1 е едно от най-легендарните BMW-та на всички времена. Дизайнът на джантите е много специфичен.

Днес M1 е легенда и това се дължи не само на клиновидната визия с изскачащи фарове, но и на двигателя. За задвижването се грижи 3,5-литров редови „шестак“ (означение – M88) с горни разпределителни валове. Машината развива 277 к.с. и максимален въртящ момент 330 Нм. Тъй като M1 тежи само 1430 килограма, динамичните показатели са впечатляващи и днес. Купето ускорява от 0 до 100 км/ч само за 5,6 секунди, а максималната скорост е 262 км/ч.

Защо BMW M1 е толкова ценно?

Разбира се, много съвременни BMW-та са по-бързи, но M1 ги води по един показател – цената! Докато преди няколко години все още се намираха екземпляри за 400 000 до 600 000 лева, днес няма да намерите нищо за по-малко от милион!

Горна граница на цените също няма! Само преди няколко месеца Mechatronik обяви за продажба бяло BMW M1 само на 2700 километра за 1 597 800 лева – то вече е продадено. M1 Art Car, обрисувано от Анди Уорхол, е може би най-скъпото BMW на всички времена.

Джантите се нуждаят от обгрижване с любов – трябва да бъдат реставрирани. Оригиналните гуми вече не стават за каране.

Но да се върнем на джантите – комплектът е оригинален, но има нужда от реставрация. Бъдещият собственик определено трябва да освежи уникалните джанти и, ако реши да ги монтира на някой aвтомобил, да си набави и четири нови гуми – иначе на пътя ще бъде страшничко.

Четирите джанти струват повече от Dacia Duster

Ако собственик на M1 действително търси оригинални джанти или резервен комплект колела, това е чудесна възможност. Някой може да реши да си вземе колелата за декорация – или пък като тунинг елемент. Това обаче би било доста скъпа украса, тъй като продавачът иска еквивалента на почти 37 500 лева за джантите от M1 – повече, отколкото струва чисто нова Dacia Duster! И тъй като офертата е от Флорида, ще има и немалки разходи за доставка до Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин