Таксиджии помагат при автокражбите

Средно по 7 автомобила се крадат у нас на ден, около 55 банди атакуват столицата, съобщи bTV

1502
2016

В репортаж пред bTV oпитен автокрадец с три излежани присъди разкри, че таксиметрови шофьори помагали на джамбазите при набелязването на автомобили. Схемата била такава, че водачите на коли за платен превоз получавали част от печалбата след продажбата на задигнатото МПС.

Телевизията разкрива още, че в момента цел на престъпните групи са предимно масови за страната ни автомобили, които се разглобяват в автоморги и после се търгуват на части. Най-много незаконно отнети автомобили има в големите градове – София, Пловдив и Бургас, докато в по-малки населени места като Враца и Кърджали например от началото на 2016 г. не е отчетена нито една кражба.

Пред камерата на bTV Пламен Максимов от отдел „Автокражби“ на СДВР разкрива, че някои от бандите сами се заемат с разкомплектоването на колите, докато други ги препродават на морги. Според Максимов столичните групи за кражба на автомобили били около 15, но по-голям проблем били „гастролиращите“ от провинцията – 40 на брой! Според статистиката най-застрашени са автомобилите между 22 часа и полунощ, както и между 4 и 6 часа сутринта, предимно през делничните дни на седмицата.

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин