Така VW се учеха да пестят гориво

1502
2019

Екологичното VW Polo бе чудо на икономията още преди 3 десетилетия: автомобилът харчи не повече от 3 литра дизел на 100 километра!

През 80-те години съвместно с Берлинското инженерно дружество Ауто унд Феркер (IAV) VW разработват и създават екологично Polo. Само 3,2 литра на 100 километра е разходът на пестеливия мъник, който на външен вид съответства на Polo 2 (86C). В книжката на колата пише неща, които днес ни се струват забавни: „екологичен, тъй като пести гориво, има ниски нива на вредни емисии и шум“.

2-цилиндровият дизелов мотор е с работен обем от 858 куб. см и има балансиращ вал. Освен това е опакован здраво с шумоизолационни материали. В нормално състояние двигателят е с мощност 27 к.с. Ако водачът натисне по-силно педала на газта, се включва механичен компресор, който вдига мощността на 40 к.с. – напълно достатъчни за този малък и лек автомобил. Когато водачът вдигне крака си от педала на газта, двигателят се изключва и автомобилът продължава да се рее без моторна спирачка. Резултатът: във всекидневието Polo харчи 3,0 до 3,5 литра. 1500-километрова отсечка за определяне на икономията от Волфсбург до Южна Франция е измината от създателите на екологичното Polo през 1987 със среден разход на гориво от 1,7 л/100 км. Но не само това е сензационно. За да се редуцират азотните оксиди, екологичното Polo още преди 30 години е било оборудвано с EGR клапан за рециркулация на изгорелите газове. Освен това автомобилът има филтър за твърди частици, който се регенерира с помощта на добавка от железен оксид. По онова време всички тези екстри са били ултрамодерни.

Екологичното Polo обаче си остава само студия. От VW считат, че подобен високотехнологичен и скъп малък автомобил не би бил конкурентоспособен. Общо са произведени 50 автомобила, които в началото на 90-те години се използват от транспортни предприятия в Берлин и от милосърдни организации. Днес от екологичното Polo съществуват само девет екземпляра. Един от тях е използван до 1992 г. от берлински монахини, които са транспортирали храна за нуждаещи се с него.  

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин