Така ще шофираме през 2030 г… или така ще ни возят

Скъпи дизайнери – отправяме ви предизвикателство: нарисувайте за AUTO BILD автомобила на 2030 г. Как си представяте мобилността в бъдеще?

0408
2016

ЗНАЕТЕ ЛИ ОТСЕГА какво ще правите през 2030 г.? Може би най-после ще заемете мястото на шефа? Или пък няма да правите нищо друго, освен да се излежавате на някой плаж? Е, дотогава има още време. Ние обаче ще ви покажем как ще изглежда автомобилният парк тогава: това тук е автомобилната мода през 2030! За юбилейния брой на AUTO BILD ние попитахме дизайнерите на големите производители какви коли ще си купуваме през 2030 г. Решихме да погледнем напред в бъдещето след 14 години – вероятността да познаем е малко по-голяма от тази ние самите да сме зад волана след този период.

НА КРУИЗ С АВТОМОБИЛА

Какво всъщност представлява това? Отделете малко време и оставете снимката да ви въздейства. Какво виждате? Една страхотна „бегачка“, която паркира на кораб, който отпътува по своя маршрут през нощта.  Без съмнение Infiniti иска да ни каже следното: първо – през 2030 г. ерата на автономно движещите се автомобили отдавна ще е започнала. И второ: несъмнено ще има и революционни промени при дизайна. Така например Infiniti ще бъде една много красива скулптура!

ЗВЕЗДА С КРАСИВИ ИЗВИВКИ

Hot and cool – така шеф-дизайнерът на Mercedes Горден Вагенер вижда бъдещето на марката със звезда отпред. Този модел на Mercedes несъмнено ще бъде и интелигентен: с помощта на камери за наблюдение от очите на пасажерите ще бъдат прочитани техните желания, а сензори и камери по каросерията ще разчитат информацията, предавана от интелигентни фазерни структури. Най-страхотното: автомобилът ще може да променя според желанията своята аеродинамика и своето място!

VOLVO СТАВА ЕКОЛОГИЧНА ПОЩЕНСКА КУТИЯ

Разгледайте внимателно спортно облечения мъж на снимката: това е пощенски куриер, който доставя пратката директно в багажника на собственика на автомобила – разбира се, той кара Volvo! Шведите наричат тази система In-Car-Delivery, чрез която ще можете да си купувате обувки от различни сайтове. Какво друго ново има? Volvo вижда автомобилното бъдеще в електрическите и автономно управляващи се коли. Моделите на Volvo и днес разпознават хора и други автомобили.

ТУК ПЪТУВАНЕТО СЕ ПРЕВРЪЩА В ЛУКС

Четири колела, четири седалки, всеки гледа към всеки, когато разговаря с него: VW ни показва дизайнерска концепция за автономно шофиране. Тя ще осигури мобилност за всеки – децата и възрастните също ще могат да пътуват сами. Новият Volkswagen ще постави човека в центъра на събитията, като ще превърне автомобила в интелигентен придружител. Времето за пътуване пък ще стане новият лукс. Целта: стилна, безпроблемна и спокойна мобилност.

СВЕТЪЛ ЛЪЧ С ТЪНКА ТАЛИЯ

Марк Лихте е името на човека, който отговаря за дизайна на Audi. През 2030 г. той ще изглежда по следния начин: ще има спортно-експресивен характер, тънка талия и огромни колела. Изцяло електрическото задвижване личи като елемент в езика на формите и избора на цвят. Отвътре арматурното табло и централната конзола изглеждат така, сякаш са плаващи. Друго? Холограмна техника прожектира информацията, управлението става чрез жестове.

УДОВОЛСТВИЕ ЗА ЕДИН ОТ ЦУФЕНХАУЗЕН

Porsche? Разбира се, 911, мечтата на всяко момче. През 2030 г. ще има нова мечта за пораснали момчета: ултранисък едноместен модел с електрическо задвижване, за да може максималното удоволствие от шофирането да бъде и екологично. ДНК-то на Porsche ще остане непокътнато: изчистени, чувствени линии, впечатляващи калници над нивото на предния капак с интегрирани фарове, мощни „рамене“.

АВТОМОБИЛЪТ КАТО КОСМИЧЕСКА КАПСУЛА

Отвън автомобил, отвътре огромно място: Ралф Жил, шеф-дизайнер на Fiat Chrysler Automobiles, си представя нова форма на мобилността за бъдещето: той нарисува за AUTO BILD автомобила като космическа капсула. Тъй като през 2030 г. на преден план ще бъде социалната мобилност. Ние не просто ще се придвижваме с автомобила от точка А до точка Б, а и ще използваме времето за пътуване. Функционалният автомобил на 2030 г.

НОВАТА ТЕХНОЛОГИЧНА „БЕГАЧКА“

Представяме ви състезателния автомобил на Peugeot! Французите ни показват студия на спортна кола с радикален дизайн – Conceptcar Peugeot 2030. Технологичното оборудване на Peugeot е доста впечатляващо: в i-Cockpit 2030 водачът е в своя собствен свят, като може свободно да променя заобикалящата го среда, изобразена на приличащото на Head-up дисплей предно стъкло.

 

СТРАХОТНАТА ТРИКОЛКА МОЖЕ И ДА ЛЕТИ

Напълно откачена работа! Тук ще седят водачите на Seat. Или по-скоро пилотите! Seat ни представя летящата триколка и заявява: 2030 година ще бъде годината на потвърждение на мегатенденциите за автомобила: електрифициране, Connectivity и автономно шофиране. Както и страхотен дизайн: „Достигнахме до момента, в който човечеството отново се научи да обича автомобила – както на земята, така и във въздуха!“

ТАЗИ МЕЧТА ЗАРЕЖДА ПО ВРЕМЕ НА ДВИЖЕНИЕ

Състезателен автомобил? Просторен модел? И двете! DS е автомобил с много широки странични стъклени повърхности, с нисък център на тежестта, отвън спортна кола, отвътре ван. Естествено, че тази мечта се движи автономно. Освен това моделът зарежда индуктивно посредством нова инфраструктура за зареждане на магистралата. Отвътре DS обещава изключителен комфорт – пътуване в първа класа.

ASTRA СЪС СЕКСАПИЛА НА GT

Това е… не, това не е GT! Но някак си Astra 2030 изглежда като подобна скулптура. Освен това от Opel също имат ясна представа за техниката: електрическо задвижване, пакет от акумулаторни батерии в пода на колата, внушително място отвътре, перфектна аеродинамика. Ще бъде и по-удобно: Astra 2030 ще бъде по-скоро CUV, тоест Crossover Utility Vehicle, с висока позиция на седене.

ЗЛАТЕН И СУПЕРНИСЪК

Прогресивен и въпреки това елегантен – така разбират от Bentley своя дизайнерски език. И какво означава това за нас и за златния и супернисък модел на 2046? Много просто: моделът не само трябва да е супербърз и динамичен, а и да изглежда като едно цяло. Студията изразява и двете неща много точно и последователно, почти радикално. А по отношение на ежедневието? Хм, ще видим…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин