Така се шофира най-мощната Cupra

За 20-тия рожден ден Seat подарява на моделите Cupra 10 допълнителни конски сили. Подходяща ли е Cupra 290 и за всекидневието. Нашите първи впечатления!

1802
2016

Cupra, острието на всички моделни семейства на Seat, празнува своя 20-ти рожден ден – и си самоподарява Leon Cupra 290. Благодарение на 10-те допълнителни конски сили (общо 290) компактният автомобил с дължина 4,27 метра развива до 250 км/ч. В комбинация с въртящия момент от 350 Нм водачът управлява истински спортен автомобил. Инженер Свен Шаве обяснява как Seat са успели да „изстискат“ 10 допълнителни конски сили от 2-литровия четирицилиндров бензинов двигател: „Благодарение на новата изпускателна система можахме да повишим оборотите на турбокомпресора, а с това и общата мощност на агрегата.“ Нито повече, нито по-малко. Дали максималната мощност някога наистина ще бъде използвана от някой водач, е спорно. Въпреки това по-скъпият с около 1500 лева Seat Leon Cupra 290 впечатлява с малко по-звучния си глас. И няма значение дали 1,4-тонният автомобил е поръчан с 3, 5 врати или като комби.

„Ръчка“ за феновете

Предаването на мощността към задвижваните предни колела е поверено на DSG-трансмисия или ръчна механична скоростна кутия. При механичната трансмисия не особено опитните водачи със спортни амбиции стигат до границите на възможностите си при спринта до 100 км/ч: по време на много бързото ускорение не винаги е ясно дали мощността на двигателя се намалява от контрола на сцеплението или ограничителя на максималните обороти. Тук водачите със спортни амбиции биха мечтали за един или няколко светодиода за подкрепа. От подобни водачът на Cupra 290 се нуждае и ако иска да постигне обещаният от производителя среден разход на гориво от 6,7 литра. Който успее да постигне едноцифрен разход на гориво, трябва да е щастлив.

Цялостното впечатление: спортно-динамично

Забележително е колко майсторски окачването прави шпагата между спортен дух и подходящ за градски условия комфорт. Окачването и кормилното управление са приятно информативни за състоянието на пътя. 19-цоловите джанти (по желание греещи в ярко-оранжев цвят) допълват спортното и динамично цялостно излъчване. В интериора на Cupra е типично спортно. Спортните седалки осигуряват достатъчна странична опора, без да притискат пътника. Системата Full Link лесно и безпроблемно се свързва със смартфони с всякакви операционни системи, в багажника има достатъчно място за багажа ви. Остава да честитим на Cupra 20-годишния рожден ден, да изберем режима за шофиране Cupra и да натиснем докрай педала на газта.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин