Новини » Така се движи Mazda3 с малкия дизел

Така се движи Mazda3 с малкия дизел

1305
2016

След Mazda 2 и CX-3 новият дизелов двигател със 105 к.с. ще получи и Mazda 3. AUTO BILD вече тества модела

Ще го кажем накратко: външни промени при Mazda 3 няма. От тях няма и нужда – дизайнът на японците е много успешен, продажбите се увеличават, пазарният им дял в Германия – също. Но при компактния модел има промени: той вече се предлага с дизеловия двигател със 105 к.с.

И той е преди всичко едно: приятно спокоен. При досегашните ни тестове Mazda 3 винаги ни е правила добро впечатление, с качествена изработка и приятно стегнато, но не и твърдо окачване. И дизеловият двигател със 105 к.с. много му подхожда. При студен старт агрегатът звучи леко грубо и при движение в града не може да прикрие принципа си на работа. Но звездните му мигове идват по междуградските пътища и магистралите: благодарение на ниското тегло на автомобила от 1265 кг компактният японски модел не прави впечатление на слаб, с лекота поддържа скорост 180 км/ч.

Максималният въртящ момент е на разположение при 1600 об/мин, но ускорението е равномерно и мощно: 11 секунди от 0 до 100 км/ч. Турбодупка почти не се чувства, въпреки че вариантът със 105 к.с. не може да се похвали с тягата на по-големия си брат със 150 к.с. Но звукът му е приятен: амортисьорите в буталните болтове намаляват шума, на автомагистралата надделяват звуците от вятъра, възможно е да разговаряте, без да повишавате глас.

Благодарение на променливата геометрия на турбината и сензорът за оборотите на турбокомпресора разгръщането на мощността на Mazda е много равномерно, освен това ниската степен на сгъстяване осигурява много ефективно оползотворяване на горивото. Не е необходимо допълнително пречистване на отработените газове – дизелът на Mazda успява да покрие изискванията на нормата за вредни емисии. Средният разход на гориво според производителя на Mazda 3 с този мотор е 3,8 литра – при нашия тест с доста бързо шофиране по магистралите той бе между 5,7 и 6,3 литра.

Извод

Ако мислите, че 105 к.с. няма да са ви достатъчни, Mazda 3 ще ви убеди в противното. С този агрегат автомобилът се превръща в кола за спокойно шофиране – икономична и с напълно достатъчна мощност. С която много приятно можете да пътувате и на дълги разстояния.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ