Така реагира Audi Q5 с OLED-задни светлини при малка дистанция


5
авг.
2020

Audi използва за обновеното Q5 нови OLED задни светлини. AUTO BILD ще ви даде информация, какво друго освен вградена сигнализация за дистанцията предлагат тези светлини.

От 2016 г. Audi монтира OLED-задни светлини в серийните си автомобили. Първият автомобил от Инголщадт, който разполагаше с новата техника, бе TT RS. Последва го актуалното А8. С фейслифта на Audi Q5 хората от Инголщадт поставят темата OLED (Organic Light Emitting Diodes) на следващото стъпало.

При покупка на Q5 можете да избирате светлинната графика

Първо ще разясним накратко OLED-техниката. За разлика от при LED-светлините при OLED не светят отделни точки, а цялата повърхност. Тази повърхност е разделена на сегменти, които намаляват интензитета си и могат да се управляват отделно. Тъй като тези светлинни платки са с дебелина от 1 милиметър и не се нуждаят от допълнителни елементи като например рефлектори, дизайнерите разполагат с повече възможности по отношение на оформлението.

Какво означава това за модернизираното Audi Q5? Това, че в бъдеще клиентите ще могат да индивидуализират своите OLED-задни светлини, тъй като Audi за първи път серийно са увеличили броя на OLED-сегментите на всяка задна светлина. На разположение в Q5 за изобразяване на графики са 18 от гореспоменатите светлинни повърхности от всяка страна. За клиентите това означава, че при покупка на Q5 могат да избират между три различни светлинни подписа – а впоследствие да го променят в сервиз. Допълнително и подпис „Sport“, когато изберете режим на шофиране „dynamic“.

OLED-задни светлини с вградена сигнализация за дистанцията

В модернизираното Q5 OLED-задните светлини служат за визуално предупреждение, когато движещият се зад модела на Audi се доближи прекалено много до задницата му. Така светлините променят подписа си при разстояние, по-малко от два метра и сигнализират на автомобила отзад, че се е доближил прекалено близо до Q5. Когато Q5 потегли – например от светофара – светлините се сменят до обикновения светлинен подпис. Audi има още по-сериозни намерения относно OLED-техниката. От Инголщадт работят в посока по-голямо индивидуализиране и предупреждение на движещите се отзад автомобили за евентуални опасности с определени символи в задните светлини.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >