Така разбихме един автомобил с 5 звезди

Предупредителен краштест: когато един автомобил се удари в дърво със позволената по междуградските пътища скорост, нормите за сигурност вече нямат значение

2608
2016

Тишината след големия трясък е зловеща. Всичко продължи малко повече от една десета от секундата – и чрез кинетичната си енергия малкият SUV се превърна в абсурдно деформирана структура. Само едно мигване на окото – и ламаринените детайли се огъват, носачите се разлитат, окачването се чупи, болтовете се късат, пластмасите се раздробяват. Сега остатъците от автомобила са на бетонния под, а Mokka е спряла, обърната на 75 градуса спрямо изкуственото дърво.

Какви са последиците от удар в дърво?

Който за пръв път присъства на краштест, се стряска от огромните сили, които се разгръщат. Но за експертите от краш-центъра на DEKRA в Ноймюнстер този тест е много особен: по поръчка на AUTO BILD те трябва да отговорят на въпроса какви са последиците от удар в дърво за пътниците в един модерен автомобил. „Досега не бяхме правили подобно нещо“, казва ръководителят на опита Петер Рюкер. „В същото време във всекидневието ударите в дървета са много чести – и обикновено имат фатални последствия.“ Ние избрахме Opel Mokka. Като компактен и достъпен SUV той е типичен представител на един все по-популярен клас автомобили. Освен това концернът-майка GM продава този автомобил по целия свят, например под имената Chevrolet Trax, Buick Encore и Vauxhall Mokka. Следователно той трябва да отговаря на краш-нормите в Азия и Америка. При наложилия се в Европа тест на Euro NCAP Mokka получи 5 звезди – най-високата възможна оценка.

Тоест това е сигурен автомобил, който сега стои пред нас, лакиран в матов жълт цвят и готов за теста. Два тестови манекена, всеки от тях на стойност 120 000 евро и оборудвани с всякакви сензори, са „седнали“ на предните седалки. Чрез 18 измервателни канала манекените предават данни от различни части на тялото, например за ускорение респективно отрицателно ускорение. Измерват се и силите, въздействащи на вратовете. При нормирания тест на Euro NCAP Mokka се представя безпроблемно. Всички стойности на натоварването са в зелената зона, когато автомобилът се блъсне челно с 64 км/ч и припокриване от 40 процента в деформиращо се препятствие.

Последиците от сблъсъка са катастрофални

Измисленият от AUTO BILD и DEKRA сценарий е труден, но не и нереалистичен: с 80 км/ч Mokka се блъска фронтално и леко странично от към страната на пътника до водача в стоманено „дърво“. То е с диаметър 20 сантиметра, набито е здраво в земята и почти не поддава. Съответно катастрофални са и последствията: дървото прониква между надлъжната подрама и блока на двигателя в каросерията, разкъсва окачването на колелата и се врязва в спомагателните агрегати. Деформацията приключва след около 0,17 секунди. Изкуственото дърво е проникнало на около 1,35 метра в автомобила и се намира на нивото на горния ръб на предното стъкло.

Пространството за краката намалява до няколко сантиметра

От страната на пътника до водача подът и разделителната стена към моторния отсек са нагънати и притискат арматурното табло заедно с въздушната възглавница навътре в интериора. Пространството за краката пред седалката се е смалило до незначителните 18 сантиметра – което означава, че човекът би получил най-тежки наранявания на краката и таза. Освен това манекените измерват и критични стойности за ускорението на главата, притискането на гръдния кош и натоварването на бедрата, които са близо или надвишават граничните стойности на ЕСЕ. Пътникът до водача най-вероятно не би оцелял, е изводът на експертите. Според измерените стойности водачът би имал по-високи шансове да оживее. Но и неговото пространство за краката е намалено с 20 сантиметра, под натиска на двигателя средния тунел се е наклонил заплашително към бедрото на водача.

Ударите в стълбове били „част от вътрешните развойни програми, но се провеждат с по-ниска скорост“, отговориха от Opel на запитването на AUTO BILD. 80 км/ч означавало „много високо натоварване, което е значително над валидните по целия свят законови изисквания.“ При теста на Euro NCAP автомобилът се удря странично с 32 км/ч в здрав, тънък стълб – най-вече за да се провери ефективността на въздушните възглавници. Липсва тест, който да симулира фронтален удар в дърво. „На фона на реалната ситуация по пътищата това е пропуск“, казва експертът по сблъсъци на DEKRA Маркус Егелхааф. Фактът, че около новите пътища все още се садят дървета, смущава експертите. В случай на инцидент храстите биха спрели автомобила по-добре.

Извод

Няма защо да упрекваме автомобилните производители, след като законовите изисквания не предвиждат фронтални удари в дървета. Когато този недостатък бъде отстранен, водачите трябва да знаят: 5 звезди в краштеста е добър резултат – но не и гаранция за върхова сигурност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин