Ретро » Тайнствената Aurora: най-безопасният или най-грозният автомобил в света?

Тайнствената Aurora: най-безопасният или най-грозният автомобил в света?

2709
2022

През 1957 г. един свещеник от Ню Йорк създава най-безопасния, според неговите представи автомобил в света. В продължение на много десетилетия този странен клонинг на автомобилната еволюция остава неизвестен за широката публика, но сред своите съвременници той ще бъде запомнен като най-грозното, най-неблагонадеждното и най-нефункционалното самоходно возило, създавано от човешка ръка.

Днес е трудно да се каже каква неземна сила вдъхновява отец Алфред Джулиано за извършването на този изобретателски подвиг, но фактите са си факти – влагайки голяма част от собствените си средства и с допълнителната помощ от волни пожертвования, той се заема с разработката на автомобил, който да не създава дори минимална опасност както за водача, така и за пешеходците. В резултат на това е изработен един опитен екземпляр с дължина 5,7 метра, който е базиран върху шаси от Buick Roadmaster от 1954 г. и е наречен Aurora. Разходите около създаването на прототипа възлизат на 30 хиляди долара, но неговата пазарна цена е фиксирана на 17 хиляди (по това време един от скъпите модели на Cadillac струва около 5 хиляди долара).

Автомобилът на Джулиано разполага с невиждани по онова време време нововъведения като предпазни колани, ударопоглъщащи зони в купето, обезопасена кормилна колона, брони, запълнени с пяна (!) и меко арматурно табло.

Най-впечатляващата външна особеност на Aurora обаче е нейното психеделично оформено предно стъкло. То е силно издуто навън като гигантски сапунен мехур, така че водачът да не пострада при евентуално стълкновение с него. Това е и може би най-уникалната част от дизайна на странния концепт, която няма аналог в автомобилния дизайн. На мястото на радиаторната решетка има огромен улей, който играе ролята на въздухозаборник със силно изнесена напред долна част наподобява страшен морски хищник. Неговата допълнителна функция е да намалява аеродинамичното съпротивление и да облекчи травмите на пешеходец в случай на сблъсък.

Най-хитрата идея в борбата за безопасност е заложена в конструкцията на четирите самостоятелни седалки – те могат да се завъртат на 180º, благодарение на което пътуващите с Aurora да се обърнат с гръб към опасността!

Скоро след този случай Джулиано банкрутира, а няколко години по-късно неговият прототип е оставен на доизживяване в задния двор на една работилница в Кънектикът, където прекарва повече от три десетилетия. През 1993 г. останалата от него купчина от стъклопластови компоненти привлича погледа на автомобилен журналист, който веднага помества кратка публикация. Благодарение на това за автомобила научава и британският реставратор Анди Саундърс, който който го купува и през следващите 12 години успява да го възстанови в неговия автентичен вид.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин