Тайните проекти на Porsche: Le Mans Living Legend


24
ное.
2020

Моделът Porsche 550 е останал в съзнанието ни най-вече като максимално изчистен, автентичен роудстър. Кариерата си в Льо Ман първият конструиран специално за автомобилни състезания модел от Щутгарт-Цуфенхаузен започва със затворен покрив. През 1953 година генериращият 78 к.с. мощност от средно разположения си двигател атлет с тегло от около 550 килограма дебютира в 24 часа на Льо Ман. Зад волана му пилотират Хелмут „Хелм“ Гльокнер и Ханс Херман. Харизматичното състезателно спортно Coupé със снижен силует инспирира дизайнерския екип на Porsche да развие през 2016 година идеята за екстремен шосеен атлет на базата на Porsche Boxster.

Концептуалната близост на Porsche Le Mans Living Legend със състезателните писти е повече от очевидна: предният и задният капак се отварят срещуположно, горивото се налива през централна гърловина, разположена отпред, навсякъде по каросерията са изобразени стартовите номера. Щедрите на обем входове за въздушното охлаждане при задните странични стъкла ни подсказват, какъв състезателен агрегат е монтиран тук: 8-цилиндров двигател с апокалиптичен звук. В по-широк спортен контекст може да се каже, че пъргавият Porsche Le Mans Living Legend всъщност е прародител на днешното Porsche 718 Cayman GT4.

Макар и дизайнерският екип на Porsche да се развихря напълно свободно и без задръжки при разработването на автомобилите на бъдещето, историята на марката сякаш винаги си остава като един своеобразен и постоянен източник на инспирация. При тази версия на суперспортен автомобил по отношение на пропорциите и оформлението на каросерията очевидно като изходна точка е послужило Porsche 906. От една страна предницата с маркирания за разграничение в червен цвят капак, от друга подредбата на основните предни фарове, които напомнят за легендарния състезателен автомобил и неговото незабравимо участие в състезанието Targa Florio, проведено през 1966 година на остров Сицилия. В същото време студията си играе с възможността да свързват стилистично източниците на светлина и входовете за въздушно охлаждане.

 „Дизайнерският процес при подобен вид визии е доста свободен“, споделя Михаел Мауер. „В този случай не се налага да се придържате към предварително дефинирани характеристики на продукта. Именно поради тази причина предните фарове можеха да бъдат оформени като футуристичен източник на светлина, вграден във входа на въздуховод. Когато на по-късен етап стана актуално да създадем характерна идентичност на нашите електрически модели, ние отново се върнахме към тези разработки. Радикалната идея, вместо да използваме защитно стъкло, просто да интегрираме източника на светлина в един наличен функционален отвор, на нас ни се стори доста подходяща и смислена. И ето, че сега реално се доближаваме до този идеал.“

Иновативна също така е и идеята, каросерията на Porsche 906 Living Legend да се режисира като две вплетени едно в друго тела – с отвор между двата елемента, оформен като вентилационен канал за средно разположен двигател със сериозна мощност. За шефдизайнера Михаел Маур това е водещата характеристика в творческия процес. „Съвременните хиперавтомобили до голяма степен зависят от своята аеродинамика и скритите под каросерията канали, необходими за посрещане на огромните нужди от охлаждане и вентилация.“ В задната част на автомобила две вертикални, сочещите перпендикулярно нагоре перки, осветени от греещи в ярко червено светлинни ленти, гарантират автентичен дизайнерски финал на студията.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >