Тайните проекти на Porsche: 917 Living Legend

2111
2020

Цели 19 пъти Porsche печели предизвикателните 24 часа на Льо Ман. И въпреки това Porsche 917 KH в червено-белите ливреи на Порше Залцбург заема съвсем специално място в историята на марката: зад неговия волан Ханс Херман и Ричард Атууд през лятото на 1970 постигат първата крайна победа за марката на Circuit de la Sarthe в Сарт. По случай завръщането на Porsche в елитния клас LMP1 дизайнерския екип от Вайсах през 2013 година разработва своята съвременна интерпретация на Porsche 917. Само шест месеца отнема на експертите да създадат нов модел в мащаб 1:1, който да възроди „живата легенда“ в настоящето.

„Идеята бе дизайна недвусмислено да изразява връзката с Porsche 917 – първият суперспортен автомобил с категорични заслуги към историята“, разяснява главния дизайнер Михал Мауер. За основа на задвижването и архитектура на окачването послужил Porsche 918 Spyder. С неговите драматично изпъкнали калници, силно издължения напред кокпит, една сякаш безкрайна задница и червено-бялата спортна окраска концептът съвсем категорично напомня за победителя от 1970 година. Но съществува още една съществена дизайнерска характеристика, която е от огромно значение за Михаел Мауер „От Porsche 906 до 918 при суперспортните модели на Porsches винаги имате чувството, че сякаш седите директно на пътното платно, оградени от високи калници. Именно това усещане се постарахме отново да възродим.“

За 50-годишния юбилеи на Porsche 917 визията за нов супер-атлет на четири колела – версията 2019 – бе показана за първи път пред публика в рамките на изложбата „Цветовете на скоростта“ в музея на Porsche.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин