Тайните проекти на Porsche: 904 Living Legend

1511
2020

Понякога добрите идеи се оказват толкова близко – например структурите на собствения концерн. От 2002 година инженерите на Volkswagen започват да разработват и експериментират с икономичен еднолитров автомобил. В последствие през 2014 година се появява концептуалния модел VW XL, замислен като лимитирана серия за обичайно предвижване по обществените пътища. В дизайнерското студио на Porsche тази разработка обаче предизвиква огромен допълнителен интерес, най-вече заради карбоновото монокок-шаси на XL.

Изключително олекотената и компактна архитектура на автомобила предоставя огромни възможности на тази база да се изгради радикално компактен, малък минималистичен спортен модел. Дизайнерите на Porsche започват да експериментират с различни форми на бъдещата каросерия. В процеса на работа екипът установява с изненада, че пропорциите и размерите на бегачката са учудващо близки до тези на легендарния спортен модел с олекотена конструкция Porsche 904, наличен като експонат във фирмения музей.

Така като на шега се ражда един учудващо миниатюрен, но бомбастично ефикасен спортен автомобил със средно разположен двигател. Със своя снижен кокпит и оформени като мраморни скулптури калници, той със самочувствие пресъздава тотално изчистената дизайнерска идея, родила легендарното Porsche Carrera GTS през 1963 година, но вече умело преведена на езика на новото време. За задвижването на тежащо едва 900 килограма Porsche 904 Living Legend бил изблан високооборотен мотоциклетен V2-двигател.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин