Тайните на волана във Формула 1

Преди GP на Китай McLaren-Honda представя волана, който използват Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън. Дали пилотите във F1 не се доближават до геймъри на Playstation?

1404
2016

Воланът на болид от Формула 1 напомня за кокпит на бомбардировач. Поредното доказателство за това е воланът на Фернандо Алонсо, който McLaren представя в навечерието на Голямата награда на Китай.

Заради ограничената радиокомуникация (тази година тимовете могат да дават на пилотите си много по-малко указания от бокса) командната централа става все по-важна за състезателите. Експертът от Sky Марк Сюрър казва: „Пилотът има показателни уреди за горивото и за температурата. Когато спирачките прегреят, той вижда това. Днес във Формула 1 това е решено много просто – когато нещо стане прекалено топло, на волана мига някоя лампа, точно както при модерните автомобили.“ Едва когато стане много опасно, отборът има право да предупреди пилота или да го привика в бокса.

Сюрър вижда в новите правила повече самостоятелност и отговорност на пилотите – позитивна тенденция. „Имиджът на състезателите от Формула 1 ги доближава до геймъри на PlayStation.  Сега те имат повече лична отговорност и от тях се изисква повече, а ние искаме точно това, да виждаме в колите герои, а не марионетки. Не може на най-добрите шофьори в света да се казва всичко като на роботи. Пилотът трябва да носи отговорност за автомобила си.“

Най-яркото доказателство, че нещо по веригата пилот-автомобил може да се обърка, дава Люис Хамилтън. Звездата от Mercedes два пъти провали старта си. Сюрър: „Много е важно съединителят да бъде загрят. Пилотите могат да изкарват температурата на съединителя върху дисплея и да си „играят“ с него в загряващата обиколка.“

По-долу ще намерите описание на отделните функции.

По-долу ще намерите описание на отделните функции.

Сюрър обаче е на мнение, че в бъдеще воланите трябва да бъдат опростени. „Смятам, че последното поколение пилоти е малко разглезено заради радиокомуникацията“, казва той. „Цялата сложнотия трябва да бъде редуцирана до няколко бутона. Днес пилотите имат толкова много възможности заради всичко, което инженерите са анализирали и споделяли с пилотите. Затова и самите пилоти са недоволни. През годините те са се нагодили към всичко това, а сега им се налага да мислят сами. Ето защо управлението ще бъде опростено. Засега обаче Алонсо и компания ще трябва да се оправят с повечко бутони. AUTO BILD разкрива функцията на всеки от тях (по посока на часовниковата стрелка).

Така изглежда воланът отзад.

Така изглежда воланът отзад.

Activate/deactivate settings within chassis, in conjunction with multi function switch

Виолетовият мултифункционален селектор регулира различни настройки. С виолетовите бутони +10 и +1 пилотът „скролва“ през менютата.

Launch map

Базови настройки на съединителя. Пилотът още трябва да намери сам точката на зацепване – като има само едно „перо“, за да активира съединителя. През 2015 г. бяха две – което означава, че тази година е нужно още по-прецизно усещане.

Brake balance

Разпределение на спирачното усилие между предна и задна ос

Pit lane speed limit

Oграничител на скоростта в зоната на боксовете

Engine mapping

Настройка на мотора

DRS

Активация на системата за контрол на задното крило, която прави изпреварванията по-лесни.

Differential settings (EXIT)

Настройки на диференциала при излизане от завоя

Drink

Пиене на вода

Clutch

Контрол на съединителя

+ and – settings, working in conjunction with … Multi function switch – power unit

Избор на различни настройки на двигателя

Tyre pre-sets

Предварителни настройки в зависимост от типа гуми

Multi function switch

Мултифункционален превключвател

Message OK!!

Разбрано!

Differential settings (ENTRY)

Настройки на диференциал при влизане в завоя

Overtake button

Кратковременно увеличение на оборотите при изпреварване

Hydraulic settings

Настройки по хидравличната система

Neutral (reverse)

Празен или заден ход

Energy recovery harvesting

Въртящ се превключвател за запазването на енергия

„Press to talk“ radio

Тимрадио

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин