Тайната колекция на султана: aвтомобили от 1001 нощ

2405
2022

В наши дни всеки притежател на McLaren F1, Dauer 962 или Mercedes-Benz CLK-GTR несъмнено би могъл да се причисли към малобройната, но пъстра група от откачени ентусиасти, за които взаимоотношенията със суперспортните автомобили отдавна са прераснали в трудно лечимо патологично състояние. Сред тях обаче има един човек, за когото в книгата на „Гинес“ има специално отредено място – султанът на Бруней Хасанал Болкиа. Той има десет броя McLaren F1 (от произведени общо 160), шест Dauer 962LM, единствения в света Mercedes-Benz CLK-GTR с десен волан, по един “чифт” Jaguar XJR и Porsche 959, три Cizetta V-16 и Lamborghini Diablo Jota. Това е човекът, който разполага с най-много лични автомобили Rolls-Royce в света – общо 604 броя, и по тази причина британската компания води на щат служители, които се занимават само с тях! Освен това той има и 134 броя Koenigsegg, 179 Jaguar, 209 BMW, 300 Aston Martin, 382 Bentley, 452 Ferrari и 574 Mercedes-Benz…

Въпреки наложеното обществено мнение, би трябвало да се отбележи, че Негово величество не е най-запаленият колекционер от семейството. Истинският маниак е по-малкият му брат принц Джефри и донякъде най-големият му син принц Хаакем. Двамата аристократи-плейбои купуват, експлоатират, съсипват и в крайна сметка захвърлят,като играчки стотици уникални автомобили, дори при наличието на най-малка следа от отегчение. След като струващите половин, един, а понякога и много повече от милион долара коли им дотегнат, те се впускат в нови авантюри по световните автосалони, а “изхабените” модели се обричат на забвение в някой от четирите фамилни склада (най-вероятно завинаги).

Султанът има и цяло съзвездие от ръчно изработени уникати на Ferrari, но особено цени своята сбирка от девет вариации на тема 456 GT. Тя се състои от три кабриолета с променена до неузнаваемост задна част, три лимузини, поставени върху специално удължена за целта база, и три комбита (отново с четири врати), поетично наречени Venice. Към тях може да се прибавят и концептуалните автомобили Bentley Java и Ferrari Mythos, които стават притежание на султана скоро след своята световна премиера. Интересното в случая е, че в последствие те са доразработени и напълно пригодени за ежедневна употреба, като за всеки случай са “дублирани” с още два-три различни като цвят екземпляра.

Mercedes-Benz С63 АМG – позлатен

В тази наистина неповторима сбирка фигурират и невиждани шедьоври като умопомрачаващото Ferrari FX , „клонирано“ в шест броя, за което се твърди, че е изцяло изработено според указанията на милиардера. То е базирано на 512М и е снабдено с полуавтоматична трансмисия Prodrive, години преди подобна на нея да бъде внедрена в F 355 F1. Подобен на него е и “адският” F50 “Boldie”, изработен през 1996 г. в два екземпляра. Макар че в случая “злоупотребата” с футуристични дизайнерски идеи в известен смисъл влиза в противоречие с праволинейната стилова философия на Ferrari, автомобилът е повече от изключителен.

Bentley Buccaneer

Зашеметяващата колекция включва и уникален всъдеход Bentley, наречен Dominator (с шаси от Range Rover и двигател от Rolls-Royce, който развива максимална мощност от 542 к.с.), както и серия от шест броя реплики на легендарния през 50-те години Mercedes-Benz 300SL, базирани на шаси от актуален модел 500SL и 6-литров V-8 двигател, преработен от AMG.

Rolls Royce Phantom II Continental – Star Of India (1934)

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин