Тази Toyota Corolla е с V8 турбодвигател!

0710
2022

Мощно сърце и семпъл външен вид: тази тунингована Toyota Corolla е с V8-двигател с турбо на Lexus – турбината обаче е на необичайно място.

В днешно време спортните варианти на Toyota Corolla се наричат GR Corolla. Нейният 1,6-литров редови 3-цилиндров мотор разполага с 304 к.с. – естествено благодарение на турбината. Този малко старичък екземпляр също е с турбина, но тя не е там, където човек би предполагал.

Връщаме се в 80-те години и по-точно 1984. Синият седан е Corolla от серията E70. За разлика от GR Corolla, която се предлага само със задвижване на четирите колела, моделите от тази серия са със задно задвижване.

Двигателят е турбо V8 на Lexus

Този екземпляр е започнал своя автомобилен живот като 4-цилиндров с 61 к.с., които са се сторили недостатъчни на своя притежател Джейсън от Южна Африка. Така в „японеца” се озовал V8 агрегат на Lexus LS 400 с турбина T76.

Ако погледнете под капака на тази Toyota, няма да видите турбината. Вместо нея ще видите заварена тръба. В действителност турбината е разположена зад задните колела, а към нея водят дълги тръби, тъй като Corolla няма интеркулер. След тунинга на двигателя първоначалната мощност се е вдигнала от 61 на 470 к.с. Трансмисията е 4-степенна автоматична, а задвижването – на задните колела.

Вътрешното пространство е почти в оригинално състояние

Отзад са използвани пружини на BMW E36, а зад 17-цоловите джанти се виждат спирачни апарати Brembo. Предното окачване е серийно – също както и интериорът на седана, който е почти напълно оригинален.

Седалките са претапицирани с кожа, сменени са и мокетите. Всичко друго е оригинално, с изключение на уредите. Отвън не личи много от тунинга. Едва, когато дадете яко газ и от задните гуми на Corolla започне да излиза пушек, разбирате, с какъв звяр си имате работа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин