Тази Panda 4×4 е на половин милион километра!


9
ное.
2020

Fiat Panda е култ! През 1980 г. проектираният от Джорджо Джуджаро модел излиза на пазара и веднага се превръща в бестселър. И до ден-днешен това е един от най-успешните модели на Fiat, изключително популярен сред колекционерите. Особено версиите 4×4 са много търсени. В момента в Италия се продава Panda 4×4 Sisley на впечатляващите 448 000 километра!

OЩЕ ОБЯВИ ЗА ПЪРВАТА PANDA НА СТАРО

Между 1980 и 2003 г. първият Fiat Panda е произведен в тираж над четири милиона. В Европа, с изключение на италианския вътрешен пазар, моделът от първа генерация се предлагаше само до 1996 г. поради по-строги норми за емисиите и изискванията за безопасност. Първоначално Panda-та с вътрешнозаводско означение Type 141 можеше да бъде поръчана с три двигателя: 2-цилиндров с работен обем 650 куб. см и 30 к.с. от предшественика Fiat 126 и с два 4-цилиндрови с 34 или 45 к.с. Едва през 1986 г. Panda MK2 получава по-модерното поколение двигатели Fire, които генерират до 55 к.с.

В Panda 4×4 Sisley сензорът за наклон на каросерията и облечените в кожа елементи по интериора бяха част от серийното оборудване.

Над 20 специални версии

Panda е проектирана като евтина малка кола за всякакви случаи и е третирана като такава. От няколко години обаче колекционерите също „точат лиги“ за емблематичната „кутийка“. Преди всичко те търсят екземпляри от ранните години на производство, специални изпълнения и версията със задвижване на четирите колела. Като стана дума за специални изпълнения: за целия период на производството й са пуснати повече от 20. През 1983 г. италианците представиха всъдехода Panda 4×4, който се правеше от Steyr Puch в Австрия. Задвижването на четирите колела и ниската цена го направиха особено популярен по местата със сурова зима и по селските райони.

Panda 4х4 са търсени и скъпи

В днешно време добре поддържаните Panda 4×4 са редки и скъпи. В момента в Рим (Италия) се продава много атрактивен екземпляр от модел. Това е специалното изпълнение Sisley, представено през 1987 г., което серийно разполага с багажник на покрива, сензор за наклон и декоративни ленти. Първоначално 4×4 Sisley трябваше да бъде пуснат в серия от едва 500 броя, но по-късно беше добавен като постоянно предложение в портфолиото на модела. Наистина интересното при тази Panda обаче е невероятният пробег от 448 923 километра – и то само с 50 к.с.! Разбира се, такъв пробег не е необичаен при по-стари автомобили, но обикновено това са повече автомобили от по-висок клас като този Mercedes E 200 CDI. Малките коли, натрупали много километри, се срещат много рядко! Съгласно данните в обявата Panda-та е в добро състояние въпреки прекомерния си пробег и няма сериозни проблеми с ръждата. Само покривът и рамките на стъклата са избледнели заради яркото слънце в Италия. Интериорът също изглежда изненадващо добре, като се имат предвид близо половин милион километра пробег. За съжаление, обявата не разкрива съществена допълнителна информация, като например сервизната история или броя предишни собственици. Но изглежда е монтирана газова уредба.

Заради ръбестия си дизайн Panda се превърна в култов автомобил.

Най-старите Panda струват под 2000 лева

За въпросната Fiat Panda 4×4 Sisley на 448 923 километра италианската автокъща иска 4400 евро. Не звучи като особено добра сделка, защото друга 4×4 Sisley на значително по-малко километри също се продава в Италия за 2750 евро. В Германия предлагането на употребявани Panda 141 е доста малко. Най-евтините екземпляри струват по-малко от 1000 евро, но обикновено имат сериозни проблеми с ръждата или изобщо не са в движение. Още нещо важно за пробега: втората по пробег в Европа Panda 4х4 за продажба е на 292 000 км. В това отношение Panda 4×4 Sisley за продажба е наистина страхотна!

Невероятно: за 33 години тази Panda е изминала над 448 000 км!

Още по темата