Тази Hayabusa разполага с турбо и 650 „коня“!


26
мар.
2020

За много мотоциклетисти Suzuki Hayabusa е супербайкът на супербайковете. В зависимост от генерацията машината постига или 175 к.с. и 312 км/ч, или 197 к.с. и 298 км/ч. „Японецът“ разполага с оптимизирана аеродинамична форма, „изваяна“ в тунел, а високото тегло на машината изисква период на адаптация. С нея обаче ще „накажете“ безброй суперавтомобили при старт на светофара. Истинска легенда! Не е чудно обаче, че само най-добрите „ездачи“ се осмеляват да яхнат версията Wanderfalken. И с нея те трябва да внимават много – защото за да я овладеят, им трябват нещо повече от умения.

Дамата пилот се казва Беки Елис. През 2014 тя поставя рекорд за най-бързата жена на две колела.

Мотоциклет за скоростни рекорди

Британецът Мик Елис тунингова машината в своя гараж, защото се цели в поставянето на рекорд за скорост. Най-важната модификация е турбокомпресор GT35 на Garrett, който осигурява истинска експлозия от мощност – със 119-октанов бензин най-бруталната Hayabusa на планетата генерира умопомрачаващите 650 к.с.! Елис е преработил почти всеки компонент на 1300-кубиковия 4-цилиндров двигател. Маслен филтър, бутала, цилиндрови глави, бензинова помпа и радиатор са или адаптирани към огромната мощност, или са сменени. Същото важи за трансмисията и ауспуховата система. Рамата, колелата и задните спирачки идват директно от серийната машина. Вилката също е от базовия мотоциклет, но е претърпяла някои промени. За новата геометрия на кормилната уредба са помогнали специалисти от мотоциклетизма. Други части като например веригата идват от средите по дисциплината „драг“. Предните спирачки пък са дело на PFM Performance.

Чудовищната Hayabusа се чувства като у дома си на трасето за драг. Тя без проблем достига 420 км/ч.

Най-бързата дама на мотоциклет – с 425 км/ч

И ако очаквате, че самият Мик Елис или някой професионален пилот „ляга“ на мегабайка, ще останете изненадани – съпругата на Мик Беки яхва машината и през август 2014 поставя рекорда за най-висока скорост на мотоциклет, постигана от жена – 425 км/ч! Така тя подобрява предишното най-добро постижение с цели 32 км/ч. А рекордът на Бети не е „счупен“ до ден-днешен. Когато майката на две деца се опитва да надмине своя собствен рекорд през 2015, тя претърпява инцидент – но за щастие без сериозни последствия.

А сега има добра новина за тези, които искат да последват лудостта на семейство Елис: Беки и Мик продават „чудовищната“ Hayabusa! И то за далеч не толкова стряскаща сума – 30 000 паунда (ок. 64 000 лв.). Стига да ви стиска…

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин