Тази Corsa е с пробег 1 милион километра


29
сеп.
2019

Opel Corsa B на Мартин Цилиг от огръг Клеве в Германия е изминала 1 милион километра! AUTO BILD ще ви разкаже историята на милионера по отношение на пробега

Стар, ръждясал Opel Corsa е гост на премиерата на най-новото поколение на модела. Защо? Много просто: автомобилът е с пробег 1 милион километра. От 21 години собственикът му Мартин Цилиг се движи с малкия модел с дизелов мотор, който той е купил като употребяван.  През лятото на тази година километражът отново се занулява. Ни ли продал старата си Corsa, за да си купи новата? „Никога“, подчертава Цилиг. „Тази Corsa ми е като дете.“

Иначе Corsa работи добре – не са нужни ремонти

Дебютиралият през 1993 г. конкурент на Polo Corsa B е истинско дете на 90-те години. Почти без ръбове, формата му е като яйце. защо въпреки това колата е автомобил-мечта?  Защото е издръжлив. Макар, че никой не би си помислил точно за този модел, тъй като тази Corsa е произведена с доста икономии. Този екземпляр обаче продължава да „трака“ – причината е в доставяния от Isuzu двигател, напомнящ на такъв на товарен автомобил. Той обаче е издръжлив и ремонтите не са особено многобройни. На всеки 200 000 до 250 000 километра се сменят алтернатора и стартера, от време на време нов ангренажен ремък – и това е горе-долу всичко.

Самият двигател досега не е имал проблеми. Не е сменяна дори и гарнитурата на цилиндровата глава. Всеки ден 1,7-литровият дизелов мотор пали и потегля – дори и през студените зими никога не е имало проблеми. Разход на масло? Не е записвано. При пробег 300 000 километра Цилиг е сменил съединителя – за всеки случай. Прекалено рано, както се е установило днес. Вторият си върши работата вече над 700 000 километра. При това въпреки, че колата често тегли тежки ремаркета. Е, само в рамките на двора, за строителни дейности, но все пак.

Цилиг зарежда на всеки 1000 километра

„Всяка година се събирам с приятели и дискутираме, каква кола да си купя. Накрая обаче си оставам със старата Corsa“, казва той и се усмихва. Цилиг прави равносметка на причината, за да задържи милионера: „На отиване и връщане до работа изминавам 165 километра. При 4,5 литра на 100 километра зареждам всяка седмица по 45 литра – на всеки 1000 километра. Ремонтите по колата си ги правя сам“ Естествено няма как да бъде по-евтино. Corsa-та дори е правила пътешествия през Испания, Италия и Англия. Догодина Цилиг иска да стигне със синята до Нордкап, Норвегия. Дано автомобилът да продължава да се движи, както и до днес.

Още по темата