/ Тази позиция в автомобила е опасна!

Тази позиция в автомобила е опасна!

Краката върху арматурното табло? Много е опасно!

Нерядко може да бъде видян човек в автомобила, който по време на движение се е настанил удобно, качвайки си краката върху арматурното табло. Това може да се окаже доста опасно за живота на този пътник.

По време на дълъг път пътниците до водача често дърпат седалката си най-назад и качват краката си върху арматурното табло, за да могат да се насладят на пътуването.

Внимание: в най-лошия случай тази позиция може да представлява опасност за живота. Доказано е от ADAC в тест. Направен е краш-тест със скорост 64 км/ч. След краш-теста е установено, че въздушната възглавница в арматурното табло не успява да предпази пътника в такава позиция на седене. Дори напротив: тя дори повишава риска от сериозно нараняване.

Затова хората трябва да са наясно, че мястото на краката е в пространството за краката. При симулирана катастрофа краката на тест-дъмито биват повдигнати от задействащата се въздушна възглавница. Заради облегнатата назад позиция на седене тялото изминава по-дълъг път и по този начин бива ускорено повече. С енергията от това ускорение главата се удря в собствените колене. После дъмито се извърта и измъква от предпазния кола, а главата му губи опора. Сценарият е наречен от ADAC „фатална верижна реакция“.

Установено е, че въздушната възглавница на арматурното табло не само не предпазва пътника, но и увеличава риска от нараняване. Тази позиция на седене може да доведе до смъртоносни наранявания на главата, гръбначния стълб или краката.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин