Тази пекарна на колела от 1936 струва 200.000 лв.

1808
2022

Този рядък екземпляр на почти 100 години ще бъде една от звездите на търг в Монтерей, Калифорния

Първо малко за историята – през 1931 г. калифорнийската сладкарница Helms Bakery решава да развива бизнеса си по необичаен начин. Вместо да открие верига от магазини, собственикът решава да създаде флотилия от 148 автомобила за доставки, за да предлага и продава своите продукти директно на домакинствата.  

За производството била ангажирана фирма Twin Coach в Кент, Охайо, а в края на 30-те години мобилната Helms Bakery се превърнала в институция в Южна Калифорния.

Успехът продължил над 30 години, така че пекарната осигурявала дори хляб за астронавтите от Аполо 11 по време на мисията им до Луната през 1969 г. Няколко месеца след това под натиска на веригите супермаркети пекарната затворила врати.  

Обявеният за продажба от Sotheby’s Twin Coach е реставриран в първоначалните си цветове жълто и синьо. Във вътршното простанство освен минималистично арматурно табло се намира шкаф (с неистински) вкусотии. Багажникът пък служи за склад за продуктите на Helms Bakery.

Двигателят е оригинален 4-цилиндров Hercules, въпреки, че по-късните екземпляри са с по-мощен 6-цилиндров мотор. За достъп до него, трябва да отворите сгъваемата врата на пода.

Приблизителната стойност на тази история от Калифорния? RM Sotheby’s предполага поне 200.000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин