/ Тази книга разказва историята на Mercedes в България

Тази книга разказва историята на Mercedes в България

На 160 страници водещият автомобилен историк на България Иван Колев разказва историята на Mercedes-Benz у нас. Луксозното издание проследява в хронологичен ред налагането на „звездата“ в нашата страна – още от 1904 г. до днес. Първият Mercedes, внесен у нас; царският гараж; първите доставки за армията; първите участия в български състезания; щандът на първия автосалон у нас през 1939; камионите на СОМАТ; автобусите и специалните автомобили със звезда на предния кпака от началото на века – това са само част от щрихите, към които ни връща широкообхватният преглед на Колев. Специално внимание е отделено и на представянето на Mercedes-Benz по време на социализма – когато това е предпочитаната марка от ръководната политическа класа.

Освен автор на текста, Колев влиза и в ролята си на художник и възпроизвежда визията на определени модели, така че да се добие максимално точна представа за техните технически и стилистични особености. Около една трета от кадрите, публикувани в изданието, излизат за пръв път пред широката публика.

Проектът е реализиран с любезното съдействие на „Силвър стар“ – а книгата с твърди корици е идеалният подарък за всеки човек с бензин в кръвта и/или афинитет към историята. Нейният автор завежда рубриката „Ретро“ в AUTO BILD България и има над 30 години опит като журналист в сферата на историческите превозни средства. Сред предишните му трудове са „Автомобилът в България. Хроника на ХХ век“ (2001), „История на автомобила в Царство България 1896-1946“ (2010) и др.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин