Тази жена прави автомобилни гуми от глухарчета!

2405
2021

В началото всички недоумяват. Как така? Автомобилни гуми от глухарчета? Не може да бъде! Повечето хора, на които Карла Рекер за първи път разказва за своята необикновена професия, си мислят, че тя се шегува. Преди години дипломираната химичка, проучващата суровините, използвани в производството на концерна Continental, също трудно скривала усмивката си, щом се стигало до темата за замяна на естествения каучук с глухарчета. Това било през 2007-а, когато молекулярни биолози от отдела за приложна екология към института Фрауенхофер и учени от университета в Мюнстер поканили Карла да се присъедини към един на пръв поглед налудничав експеримент.

…и при проба на материал в лабораторията

Първоначалният анализ на растението обаче изненадал 55-годишната експертка. Особено в кореновата система се криел сериозен потенциал за една търкаляща се, тогава все още в необозримо бъдеще, гума. Кратка разходка до съседната градинка, откъсване на няколко стръка глухарчета и след това безгрижни експерименти в химическата лаборатория? За съжаление процесът се оказал доста по-сложен. За индустриални цели най-подходящи се оказали т. нар. руски глухарчета, чийто произход е Казахстан. За разлика от широко разпространените в Европа цветенца съдържащият се в корените им млечен сок има по-висок дял каучук. „Освен това расте във всички умерени климатични зони и не само около Екватора, какъвто е случаят с каучуковото дърво“, споделя Карла Рекер. „Периодът на вегетация е от една или две години. Фабриките за автомобилни гуми могат да бъдат захранвани локално и така отпадат високите разходи за транспорт на суровия каучук около цялото земно кълбо.“

За 1 до 3 кг каучук, необходими за изработката на една гума, е нужно поле с глухарчета с размер на гараж

Въпреки безспорните предимства новият алтернативен способ за производство на естествен каучук изисква сериозно търпение. Растенията трябва да бъдат първо селектирани, отгледани и оптимизирани, така че да отдават колкото е възможно повече млечен сок. В лабораториите учените отделят каучука от корените, след което експериментират с различни смеси и подлагат готовата гума на сериозни тестове, не само по отношение на качеството.

Преди 13 години Карла била единствената в Continental, работеща по проекта с глухарчетата. Днес в екипа й има повече от дузина сътрудници. Допълнително лабораторията сътрудничи с повече от 30 партньорски структури: предимно специалисти по отглеждане на семена и фермери, засяващи новите сортове глухарчета в своите стопанства. Все по-често на химичката й се налага да пътува от фирмената централа в западногерманския Хановер до лабораторията Taraxagum в град Анклам, в Североизточна Германия, недалеч от границата с Полша. Taraxagum е ботаническото название за глухарче. Тук на площ от 400 декара се отглеждат огромни количества глухарчета, които се обработват в новопостроения тук от Continental научноизследователски център.

Първият къс гума от глухарчета, произведен от Карла, бил не по-голям от дъвка за балончета. След пет до максимум десет години вече ще бъдат налични достатъчно количества каучук от глухарчета, за да се захранват надеждно и серийно заводите за гуми, предвидени за леки автомобили и камиони.

Преди опитните гуми да стъпят на изпитателния стенд, е било необходимо дълго експеримен-тиране – качеството на каучука също се проверява, както и готовите гуми

Междувременно първата автомобилна гума от глухарчета вече е минала успешно през пресите на Continental. Специалната смес освен Taraxagum съдържа сажди, масло, сяра, силика и омекотители. По време на тестовите изпитания на алтернативно създадената WinterContact TS 850 P върху суха, мокра и зимна настилка, тя по нищо не отстъпвала на стандартно произведените гуми от естествен каучук. Под названието Taraxagum от Continental вече предлагат серийно произведени гуми за велосипеди.

Карла Рекер дискретно се усмихва на въпроса ми с какви други растения в момента експериментира в лабораторията. Едно обаче е сигурно: каквито и да са те, вече никой няма да й се смее.

Извод

Локалното отглеждане на глухарчета за производството на гуми има шанс да спаси от изсичане тропически гори, разчиствани за нови каучукови плантации. Над 4000 продукта от нашето ежедневие съдържат каучук, а в автомобила компонентите, съдържащи гума, са около 600: спирачните маркучи, въздушното окачване, ремъци.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин