Новини » С GT-R напълно автономно на Нюрбургринг

С GT-R напълно автономно на Нюрбургринг

2704
2019

Автономно шофиране в спортен автомобил? Ако зависи от Nissan, то това би могло скоро да се превърне в реалност. AUTO BILD ще ви даде информация за режима на състезателно такси в GT-R!

Поставяте предпазния си колан, облягате се назад и започвате да се движите напълно автономно по пистата Нюрбургринг: звучи откачено, но би могло да стане реалност със следващото поколение на Nissan GT-R ! В интервю за английското списание Top Gear двама шеф-инженери в Nissan споделят, че темата за автоматизирането ще играе роля и при следващия GT-R.  

Макар, че понятията „спортен автомобил“ и „автономно шофиране“ на пръв поглед да не си подхождат, то тази комбинация би могла да бъде интересна. Инженерите на Nissan искат с помощта на автономни системи да създадат ново удоволствие по време на шофирането. При това системата няма да направи водача излишен, а ще го подпомага: воланът и педалите остават основни части на спортния автомобил. Ако обаче по време на движение на пистата водачът изгуби управление, системата би могла да се намеси и да поеме управлението на автомобила.

По този начин дори по-тежките отсечки ще станат достъпни за повече хора. Възможен е и нещо като тренировъчен режим, който да направлява автомобила в правия курс, следвайки маркировките. Кулминацията обаче е функция „състезателно такси“: ако зависи от Nissan, в следващия GT-R ще е възможно да правиш обиколки на пистата а ла известни състезатели – без да държите волана с ръце и да натискате педалите. Така например фирменият пилот Михаел Крум е направил обиколка на Нордшлайфе с GT-R Nismo за 7:08 минути – с натискане на бутон вероятно ще бъде възможно да изминете разстоянието на пистата за същото време.

Макар и да звучи много вълнуващо – обиколки като на пилотите на Нордшлайфе – засега обаче всичко това изглежда като от далечното бъдеще. Дали наистина тази функция ще стане част от оборудването на R36, засега не е ясно, но се вижда колко важно за Nissan е автоматизираното придвижване. Също така не е ясно, кога ще се появи Nissan GT-R с моделното наименование R36.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин