С Ford Focus към Чунцин

Добре дошли в Чунцин, една от спирките от нашето околосветско пътешествие с Ford Focus. Читателят на AUTO BILD Клаус Борхердинг открива града на река Яндзъ


10
юни
2016

Ако в град Чунцин, разположен на брега на реката Яндзъ, има нещо специално, то това е кухнята. Тук, в западнокитайската провинция Съчуан, в манджите се поставя много специален пипер, направен от плодовете на храстовидно дърво, което расте в планините. Ако щете вярвайте, но тази подправка има уникално свойство – да докара късче от ада върху езика ви! Където запалва истински пожар…

Наистина ли искате да знаете какво има в опаковката? Готово ястие със зеленчуци... Много люто!

Наистина ли искате да знаете какво има в опаковката? Готово ястие със зеленчуци… Много люто!

За германеца Клаус Борхердинг (66), който се включва в играта за околосветско пътешествие на AUTO BILD, това е прекрасно предизвикателство. Защото той си пада по лютото и затова дойде на пътешествието в Чунцин с нас. И тук се прави Ford Focus, най-масово произвежданият автомобил в света.
Чунцин е световен шампион: с площ 82 000 квадратни километра (колкото цяла Австрия) това е най-големият град в света, тук живеят 33 млн. души, почти всички – в небостъргачи.
Един от тези хора е Клер Ван, която ни показва града. Клер всъщност е Хонгю. В Китай много млади хора си избират второ, европейско малко име – най-често когато работят за западна фирма. „То е по-лесно за произнасяне от нашите началници“, обяснява грациозната служителка на Ford в Чунцин.

Смелият Клаус пробва чушле... в следващия момент усмивката му изчезна

Смелият Клаус пробва чушле… в следващия момент усмивката му изчезна

Самият Чунцин е автомобилен град – най-малкото защото разстоянията са доста големи. С нашия Focus ние първо отиваме към Порцелановото пристанище (Чикико). Това е последната запазена част на стария Чунцин. Някога тук е произвеждан порцелан, тъй като наблизо има находища на полезни изкопаеми като каолин и бяла глина. Днес на това място ухае на готвени манджи. Още по пътя от хотела на Клаус му потичат лигите – защото миризмата на вкусни гозби нахлува през леко открехнатия прозорец на Ford-a.
През Чикико се ходи само пеша. Тясна пътека, на места с дъски, ту се изкачва, ту се спуска. Отляво и отдясно има традиционни дървени къщи, пред които има щандове с печени, варени или изпържени в мазнина манджи. Патешки човки, пилешки крака с нокти, пъдпъдъчи яйца… и какви ли не други животински части – тук има всичко! А между тях – винаги малки чили „шотчета“. Клаус обаче се решава да пробва. Количеството е минимално, но лютият вкус е толкова остър, че лицето му бързо сменя цвета си – мъжът се превръща в хамелеон! Първо червен, после син, а накрая блед като платно. „Лю…лю…лю-то“, едвам изрича Клаус, който прилича на човек с изгаряния трета степен в областта на устната кухина.
За щастие оцеля и ние продължаваме нашата обиколка – следващата ни спирка е Залата на народа, до която се пътува около половин час – когато няма задръстване, на каквото се натъкваме ние. За щастие малката Клер много фино използва всяка пролука в трафика – „Ние, китайците, сме майстори на това“.
Построената през 50-те години Зала на народа първоначално е използвана като изложбен център, по-късно е била съд, а днес се дава под наем за организацията на различни събития. Следващите ни цели са лифтът в Юйчжун над р. Яндзъ и зоопаркът, разположен в квартал Джулонгпо.
Клаус го сърбят ръцете: някогашният шофьор на автобус иска да покара Focus-a, но това е невъзможно – защото нашия читател няма китайско свидетелство за управление, а там не признават европейските ни шофьорски книжки.

Не, това не е Ню Йорк, а Чунцин, тук небостъргачите никнат като гъби след дъжд

Не, това не е Ню Йорк, а Чунцин, тук небостъргачите никнат като гъби след дъжд

Стигаме до зоологическата градина, където се радваме на осем сладки панди, след това хапваме вкусно месно ястие и накрая отиваме на шопинг.
Китай е може би единственото място на света, където надписът Made in China не събужда иронична усмивка върху устните на клиента. Малки шарени кукли, пърхащи с криле хартиени птици… Всички тези евтини продукти от Виетнам са трайни като пеперуда в мусон. Качеството Made in China изглежда по друг начин.
Клаус се измъква от Focus-а и излиза директно пред търговския център на Юйчжун. Красивото здание с 11 етажа се издига високо, но копира стария китайски стил на строителство. Четири до шест асансьора качват клиентите до обектите на техните желания. Те не се движат бързо, за да имат потенциалните купувачи възможността да разгледат какво има по всички нива.

Измислен воин: и в модерната част на града има малко декорация...

Измислен воин: и в модерната част на града има малко декорация…

 

На китайски този пухкав господин се казва Шьонмау. Да, той е панда – една от осемте в зоопарка

На китайски този пухкав господин се казва Шьонмау. Да, той е панда – една от осемте в зоопарка

Втори етаж: дамско облекло, бижута и други глезотии. Магазин ни примамва със скъпи часовници. Нисичка дама ни представя колекцията: Breitling, Rolex, Omega. „Good quality“, хвали тя „оригиналните“ си продукти. Всички часовници са направени в Китай и досущ приличат на истинските, но цената им е 500 юана (ок. 140 лв.). Който се пазари, ще може да ги закупи и за доста по-ниска сума. Добре дошли в Китай, тук нищо не е толкова истинско, колкото изглежда на пръв поглед.
И на улицата ситуацията не е по-различна: Mercedes, BMW, Porsche са представени както като оригинали, така и като копия. Истинските стоки са редом до фалшификатите, но това не притеснява никого. За щастие поне нашият Ford Focus е оригинал.
Клаус има нужда от нещо лютичко, за да се справи с глада, Клер препоръчва „гореща тенджера“, китайски вариант на фондю. Само дето бульонът е сигнално червен – той комбинира чили и сечуански пипер. Обикновено с този лют бульон са комбинирани пилешки крака или свински дреболии. Ние обаче се спираме на говеждо месо и хапваме стабилно.

Излет сред природата? Трудна задача, с оглед размерите на града – въпреки това тук има някои кътчета, покрити със зеленина

Излет сред природата? Трудна задача, с оглед размерите на града – въпреки това тук има някои кътчета, покрити със зеленина

Смяна на пейзажа: движим се с Focus-a по бул. Гонгуян. Небостъргачи, Prada, Gucci, Apple и светещи реклами – така изглежда модерният Китай. Консуматорската култура е навлязла дълбоко и е издигната в култ от младите китайци. Важно е какво ще кажат съседите, ако обувките не са от Джими Чу, а парфюмът не е Channel. Тук се продава всичко, което сте виждали в големите метрополиси – и се продава на същите цени, понякога дори и на по-високи. Дори продуктите на Apple не са по-изгодни, въпреки че се произвеждат тук. Качеството made in China всъщност има своята цена – както и Ford Focus, който на местния пазар се продава за 170 000 юана (ок. 48 000 лева) – колкото струва и в повечето държави от Западна Европа. Причината е проста – колата отговаря на същото качество, каквото сме свикнали да имаме и от завода на Заарлуис.
Вечерта Чунцин се представя от най-красивата си страна – с толкова пъстри светлини, че е идеален за снимките на нов филм за Джеймс Бонд. Време е обаче да се сбогуваме. Ше, ше, Клер, благодарим ти, че беше толкова любезна да ни покажеш града си.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин