С Dodge Challenger на запад през Америка: внезапно изчезване

Във филма от 1971 г. „Внезапно изчезване Сан Франциско“ главният герой Ковалски иска за 15 часа да измине 2000 километра от Денвър до Тихоокеанското крайбрежие. Не успява. Ние решихме да караме с актуалния Challenger през местата на заснемане на филма и да свършим работата на Ковалски докрай


11
авг.
2017

НАПУСКАМЕ ЩАТСКА МАГИСТРАЛА 70 при Томпсън Спрингс. От черния вентилационен отвор на предния капак на Challenger трепти всеки път, когато 8-степенната автоматична трансмисия сменя следващата предавка. Мускулестият автомобил с Hemi-V8 мотор ръмжи по една тясна улица, която ни отвежда до призрачен град, в който завършва най-големият филм на автомобилна тематика на 70-те години. Има само една причина, поради която може да се заблудите и да се озовете тук. Dodge Challenger е единственият подходящ автомобил за целта.

Vanishing Point. Или на български: „Внезапно изчезване Сан Франциско“. Едно диво преследване от Колорадо до Калифорния. Един от най-добрите филми с автомобили и преследване във филмовата история. Ние изминаваме същия маршрут.

Ковалски, главният герой във филма, успява да стигне само дотук. През пустинята в Юта до Сиско. Именно тук спира да бие сърцето на последния американски герой, когато колата му беглец се разбива в стоманените кофи на булдозерите и изхвърча във въздуха. Феновете на филма веднага разпознават изоставената стара бензиностанция. Kowalski lives!, е написал някой неизвестен на фасадата. Отпиваме топла вода от пластмасовите бутилки и се питаме какво ли усещане предизвиква един 46-годишен филм на автомобилна тематика у хората, които, въоръжени с доза със спрей, са стигнали дотук, в ничията земя, за да почетат по този начин един фиктивен герой?

Насред нищото: тук, на изоставената бензиностанция в Сиско, ченгетата във филма успяват да спрат главния герой. Dodge Challenger се забива в блокирали пътя булдозери. Kowalski lives!, е написал някой със спрей на фасадата

Отговора дава преди години актьорът, изиграл ролята на Ковалски, Бари Нюман: „Филмът бе есе за екзистенциализма. Ковалски кара без причина – заради самото каране.“ Става дума за свободата. За нещо, което не можеш да отнемеш на никого. Въпреки дълбочината, с която може да бъде интерпретиран филм, в който ченгета преследват беглец през четири щата: истинската звезда на филма е автомобилът, Dodge Challenger от 1970 г., регистрационен номер OA-4499, и при всичките интересни цветове, които предлага по онова време Dodge, лакиран точно в EW1. Или бял.

Почти 500 к.с.: 6,4-литровият Hemi-V8 агрегат е впечатляващ

46 години по-късно: Dodge няма във флотилията си от тестови автомобили Challenger с бял цвят. Но ретро цветът от 70-те Plum Crazy изглежда невероятно добре на фона на залязващото слънце. Тук си спомняме, че Ковалски е куриер на автомобили, тоест можеше да кара кола с всякакъв цвят по време на пътешествието си от Денвър до Сан Франциско. Вратата се затваря с плътен, глух звук. До Голдфийлд остават 569 мили – там е следващата филмова локация. Мощният двигател се събужда. Изминаваме една част от отсечката по US 50, „най-самотния път в Америка“. Самотни облаци хвърлят сянка върху петна от долините. От времето, когато Ковалски лети през пустинята, е изминал почти половин век – забелязваме това по вентилираните седалки, с които Challenger ни глези, като освен това улеснява живота ни с ксенонови фарове и камера за паркиране, както и с интегриране на смартфон. Вместо музиката, която сродната душа на Ковалски от филма – радиоводещият Super Soul – пуска, днес може да се чуят само предавания за ретро музика по сателитно радио.

Пътуване като във филм: асфалтовият път достига до хоризонта

Най-лесното упражнение с Muscle Car: да превърнеш гумите в пушек и мирис

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap
Клубът на супербързите: Aston Martin One-77

23
авг.
2017

Ако искате да влезете в клуба на най-бързите автомобили, то моделът трябва да вдига поне 480 км/ч! Преглед на 73-те най-бързи и ексклузивни автомобили на света.

Card image cap
Cadillac CTS-V: кой каза, че не може да завива?

26
апр.
2017

"Американецът" постави рекорд за скорост на "Заксенринг"

Card image cap

В последния брой:

Архив >