С BMW Серия 7 и Х7 по пътищата на детството


2
дек.
2019

Будилникът звъни натрапчиво. За щастие багажа си съм спретнал още вчера. Дали не съм забравил някоя от количките? В никакъв случай! Че те за мен са най-важното по време на предстоящия дълг път, ознаменуващ начало на лятната ваканция. Всяка година по същото време с родителите ми тръгвахме на едно и също дълго автомобилно пътешествие, което отнемаше два или три дни в едната посока. Времетраенето зависеше от различни фактори: късмета да се качиш на първия възможен ферибот във Видин, който превозваше приоритетно железопътни вагони, от трафика по натоварените пътища – магистралите тогава бяха рядкост, от дългите опашки по границите. Трябваше да се изминат около 2000 км между София и малкия апартамент на моята германска баба. На мен не ми се струваха толкова много, камо ли пък досадни. Нали можех да се радвам на количките Matchbox на задната седалка на нашия Trabant 601, да се любувам на лъскавите TIR-ове, да дебна за непознати модели автомобили, които със сигурност щяха рано или късно да се появят пред нас или просто да ни изпреварят.

По отъпкани пътеки в компанията на верен приятел от детството: моят Matchbox е без загуба на стойност

Няколко десетилетия по-късно отново имам шанс да измина част от тези вълнуващи километри от моето детство, но вече не на задната седалка, а изцяло на първия ред. През близо половината пътуване дори мога да управлявам волана на два съвсем нови и силно впечатляващи модела: BMW Серия 7 и Х7. Този път не тръгваме от Видин, но отново от Дунава. Стартовата ни позиция е Братислава, която е оставила в мен най-вече спомена от футуристичния мост над реката, по който минава магистралата от Будапеща за Прага. Дългият 303 м мост е един от петте, които тук свързват двата бряга на Дунав. Строежът му започва през 1967 г. и в Словакия е обявен за най-значимия строителен обект на века. Винаги съм се впечатлявал от конструкцията му от стоманени въжета и най-вече от кацналия като летяща чиния върху него ресторант с въртяща се панорама. По време на социализма той се казваше Bystrica, но сега след политическите промени заслужено е прекръстен на UFO. Всъщност за мен, след като през 70-те изгледах филма „Спомени от бъдещето“ на швейцарския уфолог Ерих фон Деникен, няма никакво съмнение, че този мост е изграден поне с любезното съдействие на извънземни.

Силен тандем: BMW Серия 7 и Х7 имат много прилики, но в същото време са толкова различни

Днес столицата на Словакия, която по онова време бе просто едни от големите градове на Чехословакия, е център на един от най-бързо развиващите се региони на обединена Европа. Всъщност Словакия е държавата, където се произвеждат най-много автомобили на глава от населението: общо 1 080 000 коли през 2018 година при население от 5 милиона жители. В исторически план заради географското си местоположение Братислава винаги е била жизнен търговски център. Вследствие на нашествието на османците градът дори временно е столица на Кралство Унгария. Единадесет крале и кралици, включително Мария Терезия, са короновани в Братислава между 1563 и 1830 г.

Словашката столица е не само една от най-младите в света. Тук живеят изключително много млади и дейни хора, постоянно възникват нови стартиращи компании, многообразието на културния живот е уникално. За него допринася не на последно място музеят Danubiana, една от най-романтичните колекции на съвременното изкуство на Стария континент. Намира се на около 20 км южно от Братислава, непосредствено до водната електроцентрала Гачиково, която доставя до 10 процента от електроенергията на Словакия. Хидротехнологичното съоръжение в същото време предпазва региона от наводнения и улеснява навигацията на корабите по Дунав. Музеят Danubiana е създаден от холандския колекционер Жерард Мюленстийн и словашкия галерист Винсент Полакович.

Елегантна линия: тази лимузина е произведение на изкуството не само на този атрактивен фон
Най-големият Х: американската му осанка определено стои добре и в Европа

Креативният европейски тандем успява да събере под внушителния покрив на експозицията произведения на почти всички важни представители на съвременното изобразително изкуство. Ако пък се качите на същия този покрив, ще може да се насладите на уникална гледка към Братислава, Малките Карпати и величествената река Дунав. Сред показаните в музея картини ще откриете и творба на родения в България световноизвестен майстор на опаковането на значими сгради Христо Явашев, известен по-скоро като Кристо. Още по-голяма за мен бе изненадата да открия между скулптурите, картините и инсталациите две нови мобилни произведения на изкуството: BMW Серия 7 и Х7. Всъщност производителят от Бавария винаги се е ангажирал с полезни каузи, свързани с изкуството, и подпомага финансово значими културни проекти.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >