С ферибота на Porsche на сърф

0701
2023

ЩАСТИЕТО е в малките неща. Тази мъдрост по принцип не се свързва с марката Porsche и съвсем не с остров Зюлт, където нерядко цари грандоманията. Но при ретро сърф фестивала нещата изглеждат съвсем различно. Суичър вместо костюм, крафт бира вместо шампанско и ръмжене на 6-цилиндрови боксерни двигатели вместо крясъците на V12. Всяка година няколко дузини притежатели на Porsche-та с въздушно охлаждане се отправят на север, за да преживеят острова в първоначалния му елемент. Да се оставиш вятърът да развее косата ти (стига все още да имаш такава), да усетиш соления морски въздух, да яхнеш вълните и да караш по пътищата през дюните. Всички Porsche-та са украсени с лепенки, много от тях имат сърфове върху багажниците на покривите си, а патината е част от добрия тон.

Непреходно: столът „яйце“ на Арне Якобсен среща първото 911
Натоварването е отзад: двигателят и сърфът са разположени тук

Кен Хаке и Анджело Шмит, и двамата родени на остров Зюлт и сърфисти, основават фестивала през 2018 г. Въодушевлението на Кен от 911 с въздушно охлаждане се оказва решаващо. През 1963 г. баща му Бернд притежава второто Porsche на острова – 356 Super. По онова време автомобилът е доста екзотичен. Следват още няколко Porsche-та, сред тях и Carrera 2.7 както като Touring, така и като състезателна версия. Кен пък кара G-модел от 1987 г. зелен металик – живял е дълго време в Калифорния.

Старите Porsche-та и морето: едно 912 Coupé, едно 911 Targa и едно 930 Turbo се наслаждават на гледката
Красив гръб: участваха и автомобили 911 в оригинално състояние като този зелен F-Modell

Не е скъсал връзките си с Щатите и така се стига дотам, че американският блогър и колекционер на Porsche-та Магнус Уокър посещава първия ретро сърф фестивал на остров Зюлт. Феновете на 911 се чувстват богоизбрани със своите автомобили, когато самообявилият се за „Urban Outlaw“ направи кръгче по улиците с болида. Той, разбира се, иска да покара на острова и 911 Turbo от Typ 964, но Хаке старши не разрешава: „Единствените, които караме този автомобил, сме аз и синът ми. Можеш обаче да покараш велосипеда ми.“ Ако можеше, бихме запечатали изражението на лицето на Уокър. Именно тази нормалност е чарът на фестивала.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин