С този модел Ford атакува BMW и Mercedes!

2609
2021

Автомобили като този Ford Granada са истинска рядкост: прибрани в гаража още на крехка възраст, с пробег под 50 000 километра и в забележително състояние. В момента седанът се продава в eBay!

Изваден от гаража след 26 години

Тази Granada в син цвят Titan слиза от поточната линия през 1982 г. В онези години по радиостанциите все още въртят Major Tom и първият собственик на машината, роден през 1914 г., решава да се „поглези“ само с две екстри: серво на волана… и дясно странично огледало. През следващите 12 години Ford-ът изминава едва 49 250 километра, разполага с пълна сервизна история и очевидно е обгрижван старателно – защото в интериора има само няколко дребни следи от износване.

През 1994 г. изтича последният технически преглед на Granada-та. От същата година в купето има и бележка за паркинг – поне така се твърди в обявата. Седанът „дреме“ в гаража в продължение на 26 години – чак до 2020 г ., когато колекционер вади Ford-а от дългия зимен сън и го връща отново на пътя след инвестиция от около 7000 лева.

Granada е с премиум претенции

С Granada през 70-те години Ford иска да атакува своите премиум конкуренти BMW и Mercedes, като конструира модел с по-широко купе, мощни V6-двигатели и сложно окачване (двойни носачи отпред, независимо отзад). Поне това може да заключи човек от тогавашната рекламна кампания с лозунга: „Най-добрите в Европа си имат конкуренция. Ford Granada.“ И макар че тази амбициозна цел не е осъществена (защото на Ford просто му липсва необходимия имидж), Granada се продава добре. В края на краищата, тя предлага щедро оборудване и добри динамични показатели за сравнително малко пари. Пуснати са и версии Coupe, Kombi, както и Fastback със спускаща се линия на покрива.

Колко струва Ford Granada в eBay?

Разбира се, предлаганият за продажба екземпляр не е перфектен. Има ръжда на три места – но тези проблемни зони биха могли да бъдат ремонтирани сравнително изгодно. Според продавача обаче целта била оригиналната боя да бъде запазена. Праговете и калниците отвътре били напълно изряди. В Германия автомобилът е преминал технически преглед. Granada-та се намира в град Илинген (федерална провнция Заарланд) и си търси нов собственик срещу 5555 евро. За модела цената е на средно високо ниво – и изглежда справедлива с оглед на малкия пробег и доказуемата история. И тъй като предлагането на този модел е богато, цените като цяло не са много високи.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин