С това чудовище Porsche ще се бори за победа на Льо Ман

2801
2022

Започвайки от сезон 2023 г., новият прототип LMDh на Porsche ще се бори за крайна победа в най-големите състезания по издръжливост в света, включително Льо Ман, Дейтона и Себринг. Автомобилът ще бъде включен в Световния шампионат по издръжливост WEC на FIA и северноамериканския шампионат за спортни автомобили IMSA WeatherTech SportsCar Championship в отбора Porsche Penske Motorsport. Интензивната тестова програма с цел подготовка за дебюта в състезанието през януари 2023 г. вече е започнала. Тази премиера ще се състои в традиционния откриващ кръг за серията на IMSA – 24-те часа на Дайтона. При избора на двигател с вътрешно горене за допълване на стандартните хибридни елементи, както е предвидено в регламентите, Porsche се спира на V8 с голям работен обем и два турбокомпресора. Мощният агрегат е проектиран да работи с възобновяеми горива, което означава значително намаляване на емисиите на CO2. В състезанието системната мощност на хибридното задвижване достига около 500 кВт (680 к.с.).

„Можехме да се поглезим при избора на двигател за нашия прототип LMDh, защото продуктовата гама предлага няколко обещаващи базови продукта“, обяснява Томас Лаудeнбах, вицепрезидент на Porsche Motorsport. „Спряхме се на V8-biturbo, за който смятаме, че предлага най-добрата комбинация от мощност, маса и разходи. Стартирането на активната тестова програма беше важна стъпка за проекта.“

Регламентите за двигателя в клас автомобили LMDh позволяват голяма свобода по отношение на работен обем, конструкция и брой на цилиндрите. Максималните обороти са 10 000, като шумът при преминаване е ограничен до 110 децибела. Двигателят трябва да тежи най-малко 180 килограма с всмукателния тракт и изпускателната система, както и с периферните охлаждащи компоненти. Тази маса включва и турбокомпресор/ите, ако се използват такива, включително и интеркулер/ите. В съответствие с регламентите максималната мощност е между 480 и 520 kW (653 до 707 к.с.).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин