С брилянтен външен вид, но с разочароваща техника

1107
2024

Детайлен дизайн и бързи динамични характеристики на достъпна цена? Някои Coupe-та притежават всичко необходимо – като Fiat Moretti 128 Coupé.

60-те и 70-те години бяха и времето на разцвета на шпионските филми. Ако искате да се почувствате като агент 007 в Сен Тропе, трябва да седнете във Fiat Moretti 128 Coupé: колекцията от часовници едва ли отстъпва на тази в Aston Martin DB5 на Джеймс Бонд. Клубните „кресла” – със загатнати странични опори – приличат на тези в английска стая с камина.

Дизайнът отвън: напълно подходящ за агенти. И толкова рядко срещан, че външни хора постоянно питат: каква е тази кола? Базираният в Торино производител на каросерии Moretti, който беше активен до 1989 г., превърна Fiat 128 в красиви Coupé-та и тарги – те са налични от 1970 до 1976 г., макар и не официално в Германия. Но вероятно в Швейцария.

Fiat блести не само с външния си вид, но и с модерната си конструкция: той е единственият от популярните Coupé-та от това време, който има напречно разположен двигател и предно задвижване. Изключително теоретично предимство, защото Fiat разочарова при шофиране: двигателят бързо достига обороти, но трудното превключване на предавките с придърпване и дифузното кормилно управление, което прилича на това на корабен рул, задушават желанията за активно шофиране.

За да изберете предавка, скоростният лост трябва да се насочва точно и бавно – синхронизиращите пръстени на скоростната кутия на 128 не са много издръжливи. При скорост над 100 км/ч кормилната колона също може да изпитва силни вибрации – тя постоянно се движи и трака по неравни пътища.

Заедно с по-малко устойчивата на усукване и също така вибрираща каросерия, Fiat има нестабилно пътно поведение. В слалома има силно изразено недозавиване, при това не е никак забавно: управлението му пречи с индиректната си настройка. Контактът с пътя е нулев. За сметка на това Fiat вози добре. Рядкото, красиво агентско Coupe оставя двойствено впечатление. Визуално брилянтен и съвременен отвътре и отвън, но разочароващ по отношение на техниката.

Плюсове и минуси

Първият Fiat с напречно разположен двигател отпред и задвижване на предните колела се счита за динамичен и пъргав автомобил – двигателят 1100 с 55 к.с. бързо задвижва тежащия около 800 килограма модел. Със своята техническа концепция и бързи динамични характеристики за 1969 г., Fiat 128 е един от най-модерните автомобили в своя клас.

Колкото и пъргав да е малкият Fiat, той е и податлив на ръжда. През 70-те години на миналия век той оформя образа на Fiat като марка за бързоръждясващи модели. Само след две години места като предните калници над мигачите, зоната под предното стъкло и предните краища на праговете са нападнати от корозия. От лятото на 1972 г. Fiat монтира тапицерии на арките на предните колела – за съжаление те бяха твърде къси към задната част, поради което върховете на предните калници и праговете все още гният.

Слаби места по дъното на автомобила: всички гнезда за крикове и квадратните подсилвания под предните колони. Шевът между външния праг и подовата част често ръждясва, а гниенето често атакува и вътрешния праг. В задната част са засегнати калниците, както и краищата на праговете. Арките на калниците ръждясват до багажника, а в напреднал стадий и стойките на амортисьорите са с признаци на корозия. Моделите от 1973 г. нататък са особено засегнати, тъй като фабрично върху небоядисаната ламарина е залепена катранена подложка с цел шумоизолация – предразположено към корозия място още от завода. Крайните части на каросерията, както и всички врати и капаци също често са уязвими на ръжда.

Въпреки това механиката е много солидна, редовно поддържаните двигатели (ангренажни ремъци!) могат безпроблемно да достигнат 300 000 километра и повече. Слабост на скоростната кутия: Синхронизиращите пръстени са по-малък размер, което води до драскащ шум при превключване.

Пазарна ситуация

Над три милиона Fiat 128 са произведени между 1969 и 1980 г., около десет процента от които са фабрични Coupe-та. Coupe-тата, базирани на Fiat 128 (затворени и като Targa), които са произведени от Moretti в малки серии между 1970 и 1976 г., вече са доста ексклузивни и значително по-редки от фабричните Coupe-та. Днес най-вероятно можете да намерите екземпляри на вътрешния пазар в Италия, Южна Европа и Швейцария. Като се има предвид ексклузивността, цените са изненадващо ниски: едно добро Coupe струва около 18 000 евро.

Резервни части

Резервните части, специфични за Moretti, са изключително редки. Дори в Италия или в общността на Fiat трябва да сте подготвени за продължително търсене на части за каросерията и тапицерията. Ситуацията е напълно различна, когато става въпрос за техника: благодарение на милионите произведени екземпляри на същата платформа, резервните части за двигателя, трансмисията, спирачната система, окачването и често ремонтираните стандартни зони за ръжда, се намират лесно и са евтини.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин