Съюзът за лекотоварни между VW и Ford създава най-силния играч в този сегмент

2101
2019

Изявление на д-р Херберт Дийс, Председател на управителния съвет на Volkswagen AG, относно старта на глобалнoто сътрудничество с Ford

15 януари 2019 г., Детройт

(непълен текст на изявлението)

Днес искам да обявя добри новини – еднакво добри за Volkswagen и за Ford.

Алиансът, който изграждаме сега, започвайки от първите официални споразумения, обявени тази сутрин, ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността и на двамата партньори, ще спомогне за по-добро обслужване на клиентите и ще ни даде възможност да участваме активно в определянето на бъдещето на нашата индустрия в днешните времена на бързи промени.

С обявяването на това сътрудничество ние изпращаме важен сигнал към нашите клиенти, служители и инвеститори.

Вече имаме официално съгласие за съвместен подход към пазарните сегменти на средните пикапи и лекотоварни автомобили. Именно в тази област преди време започнаха нашите преговори. Днес можем да потвърдим официално и със задоволство, че имаме постигнато съгласие.

Volkswagen, със своите 10,8 милиона продажби в световен мащаб и с водещата технологична платформа MQB, е в много конкурентоспособна позиция като цяло. Сферата, в която ни липсват достатъчно икономии от мащаб, е пазарният сегмент на леките камиони и средните пикапи. Възможността за споделяне на конструктивни платформи и компоненти с Ford ни осигурява необходимите мащабни икономии в този сегмент. В резултат на това двете компании ще се превърнат заедно в номер 1 в тази област.

Съвместният ни принос в този сегмент не се изчерпва само с технологиите и експертизата на нашите две компании – репутацията на емблематични, признати по целия свят модели като микробуса на Volkswagen и VW Caddy, пикапите на Ford и Ford Transit, са отлична отправна точка за многообещаващо сътрудничество в световен мащаб.

Искам да споделя със задоволство, че сме изградихме взаимно доверие и имаме много по-добро разбиране за същината на нашата дейност и стратегическите си приоритети.

Нашият съюз изпълнява и двата критерия:

Интелигентен и прагматичен подход.

Целта е да използваме ефективно съвместните ресурси. Ще постигнем това на основата на ясна и ефективно изградена структура на управление, като в същото време запазим независимостта и идентичността на двамата партньори.

Нашият съюз има визия и перспектива.

Вярваме, че можем да разкрием и по-нататъшни възможности за сътрудничество именно в областите, които ще бъдат от ключово значение за бъдещите успехи в автомобилната индустрия – електрическата мобилност, автономното движение и мобилните услуги. Вече подписахме меморандум за намерения и разбирателство по този въпрос.

Днес можем да изразим своята увереност, че постоянният диалог между нас в различни области е в състояние да доведе и до по-нататъшни официални споразумения в бъдеще.

Не е тайна, че в момента автомобилната индустрия е подложена на фундаментални промени в резултат на масовата електрификация, все по-строгите регулаторни мерки по отношение на емисиите, цифровизацията, тенденцията на преминаване към автономно движение и не на последно място – на промяната на потребителските нагласи и предпочитания.

Затова автомобилните производители по целия свят инвестират милиарди за привеждане на продуктовата гама в съответствие с бъдещите изисквания и за ускоряване на иновационните цикли.

В такава среда има смисъл от споделяне на инвестициите, от обединяване на развойните възможности и от оползотворяване на ефектите от мащаб в ясно определени области.

От известно време ние във Volkswagen работим именно в тези насоки – например сключвайки стратегическо партньорство с Microsoft за изграждане на нашата цифрова платформа.

И именно това цели сътрудничеството ни с Ford.

Позволете ми да посоча накратко защо вярвам твърдо в успеха на това начинание:

Първо, ние сме две силни компании с велика история и доказан опит в разработката, проектирането и производството на автомобили за милиони клиенти. Освен това, Volkswagen и Ford са доказали своята способност, стремеж и желание да се развиват успешно, преоткривайки себе си отново и отново.

Второ, имаме много силни страни, които се допълват взаимно. Както по отношение на регионалното представяне, така и в областта на съответните перспективни технологии.

Що се отнася до силното регионално представяне, то е очевидно. Двете компании са партньори от глобален мащаб, Volkswagen е пазарен лидер в Европа и Китай, а Ford е един от водещите производители на пазара в САЩ.

Също толкова солидни са и основите, върху които можем да изградим технологиите на бъдещето.

Така например няма друг автомобилен производител с по-стабилен и последователен подход към електрическата мобилност от Volkswagen. Нашият план “Roadmap E” предвижда до 2025 година да заемем позицията на глобален Номер 1 в областта на електрическата мобилност. И ние сме готови да споделим това предимство.

Нашите електрически превозни средства ще бъдат достъпни за милиони, а не само за милионери. Защото имаме мащаба и разполагаме с инженерните възможности и производствения опит, за да постигнем това.

За да изпълним своите цели в тази насока, ние вече започнахме изграждането в Германия на най-голямата в Европа мрежа от производствени мощности за електрически превозни средства. Едновременно с това правим мащабни инвестиции и в производствен капацитет за електромобили в Китай. И както споменахме в началото, вчера обявихме, че от 2022 година ще внедрим нашата платформа MEB в производствената ни база в Чатануга.

Както споменах по-рано, ние сме убедени, че трябва да проучим потенциалните възможности за оползотворяването на тези силни позиции в рамките на нашия съюз. По въпроса как, къде и кога може да се случи това в момента водим преговори с колегите си от Ford.

Също така проучваме възможностите за ползотворно и за двете страни сътрудничество и в сферата на автономното движение – другата голяма иновационна област в нашата индустрия. От гледна точка на Volkswagen има много смисъл в сътрудничеството с американска компания в тази област, тъй като развитието на регулаторната рамка, предпоставяща пробива на автономното движение е в много по-напреднала фаза в САЩ, отколкото в Европа.

С вече обявеното сътрудничество в пазарните сегменти на лекотоварните фургони и средните пикапи и потенциалната възможност за съвместна дейност в развитието на електрическата мобилност и системите за автономно движение, нашият съюз би разполагал с идеални позиции и предпоставки да се превърне в основна движеща сила и в тези области.

Позволете ми да обобщя изключителната важност на днешното изявление от гледна точка на Volkswagen.

Планираният съюз за сътрудничество в областта на лекотоварните превозни средства създава най-силния играч в този сегмент на пазара и се вписва в нашата по-висша стратегия за обединяване на силите със силни партньори за постигане на конкретни цели и задачи. Това ще подобри нашата конкурентоспособност в световен мащаб.

Вярвам, че същото е валидно в пълна степен и за Ford. И двете компании получават възможност да оформят бъдещето на мобилността,  обединявайки интелигентно своите сили – при лекотоварните превозни средства, а може би и в други области.

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин