Съюзът на международните превозвачи (СМП) очаква срещата в Съвета по темата „Мобилен пакет“


13
дек.
2019

Вчера институциите на Европейския съюз достигнаха до предварително споразумение по „Мобилен пакет“, което включва предложение камионите да се връщат в държавата на регистрация поне веднъж на 8 седмици (първоначалното предложение беше за 4 седмици). Също така, шофьорът ще трябва да се прибира в страната, в която е регистриран камионът му, поне веднъж на 4 седмици.

С над 3% ще нараснат вредните емисии, ако се приемат празните курсове за прибиране на товарните камиони в държавата по установяване и то само от българските камиони.

„Първо искаме да благодарим на българското правителство за неговата силна и постоянна подкрепа по това тежко досие в България и Брюксел.Докато очакваме финалните текстове от споразумението, Съюзът дълбоко съжалява, че някои от най-противоречивите текстове на пакета, включително задължителното връщане на превозното средство, са приети за финално гласуване“, споделя Йордан Арабаджиев от СМП. „Съветът и Европейският парламент ще трябва да вземат финално решение по отношение на текстовете в споразумението. Ние призоваваме и двете институции внимателно да оценят потенциалните сътресения и правна несигурност, която ще следва от настоящите текстове, преди да бъде взето окончателно решение“, допълва Арабаджиев.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >