Съчетание от елегантна динамика и енергийна ефективност – VW ID.5 GTX

1608
2021

Eлегантен като спортно купе, с мощното излъчване на класически SUV и с изцяло електрическо задвижване – на 7 септември ID.5 GTX ще отбележи официално своята световна премиера под формата на маскиран прототип в рамките на Международното автомобилно изложение (IAA) в Мюнхен. Първото SUV купе, използващотехнологичната основа на модулната платформа за модели с електрическо задвижване (MEB) на Volkswagenвпечатлява със своя елегантендизайн и с мощната система за двойно предаване с два тягови електродвигателя. ID.5 GTX се отличава с пълна комуникационна и мрежова свързаност, може да получава софтуерни актуализации по безжичен способ и предлага предимствата на технологията Car2X.

Спортни и елегантни линии – все още маскираният прототип на новия ID.5 GTX.

Новият ID.5 GTX е първото изцяло електрическо SUV купе на марката Volkswagen. Със своите плавни линии, ID.5 GTX излъчва спортен дух и елегантност, а късите надвеси на каросерията и големите колела подчертават мощния му характер.

Мощна предна част и елегантен силует

Матричната LED система IQ.Light осигурява интелигентно управление на дългите светлини и придава приветливо излъчване на лицето на новия модел в горната секция от предната част. Събиращата се от двете страни към разположената в центъра емблема на Volkswagen светлинна ивица е допълнена отляво и отдясно с по три мощниосветениелемента с форма на пчелна пита. Те допълват характерната светлинна графика на късите светлини и придават спортенхарактер на новия модел дори и в покой. Силно скосените предни колони на покрива достигат далеч напред и допринасят за постигане на плавна елегантност в линията на покрива –силуетът й преминава ниско над основната част на каросерията и завършва динамично в интегрирания в задната част спойлер. Хоризонталните линии отзад подчертават широчината,като най-силно привлича погледа яркият акцент насветлинната ивица, свързваща задните LED светлини в 3D дизайн, който допълва първокласното впечатление.

GTX като олицетвение на новия спортен дух

Съкращението GTX въплъщава новата спортна философия за марката Volkswagen. Той продължава бляскавата традиция на легендарните модели GTI, GTD и GTE и я пренася в света на електрическата мобилност. На предния и на задния мост на ID.5 GTX работи по един тягов електродвигател – забележително двумоторно изпълнение на системата за двойно предаване, което осигурява изключителни динамични характеристики на пътя, превъзходно сцепление и спортно поведение. Оптимално разположената между двата задвижващи моста литиево-йонна акумулаторна батерия с голям капацитет  може да осигури прогнозен автоноимен пробег до 497 км2.

При пазарната премиера на новия ID.5 GTX при дилърите на марката през следващата година, той ще се превърне във втория модел от гамата на спортната марка GTX и така ще даде допълнителен тласък на стратегическия план за развитие ACCELERATE. Неговата цел е Volkswagen да се превърне в най-популярната в световен мащаб марка за устойчива мобилност, като за нейното изпълнение делът на изцяло електрическите автомобили в продажбите на Volkswagenна пазарите в Европа следва да нарасне до 70% в периода до 2030 година. До 2050 година компанията Volkswagen има за цел да постигне изцяло неутрален по отношение на климата въглероден баланс.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин