Спорт » Състезатели от 5 държави участваха в 8-часовото картинг състезание в Кюстендил

Състезатели от 5 държави участваха в 8-часовото картинг състезание в Кюстендил

2804
2021

На 25 април писта „Пауталия“ край Кюстендил бе домакин на първия старт от Европейския шампионат по картинг за издръжливост. Състезанието се проведе за първи път в 8-часов формат, като предните две години той бе 12 и 24 часа. В „ЕКО 8-часа на България“, взеха участие 95 пилоти от 25 отбора, сред които състезатели от Украйна, Испания, Италия и Северна Македония.

И тази година пилотите избираха да се състезават измежду 2 категории, в зависимост от тежестта им. Категория PRO – изравняване на 83 кг с екипировката, където първи пресече финалната линия отборът на “Паусилев” , следван с разлика от 28 секунди от отбора на „VZ-Intercom RT”. Бронзът отиде при момчетата от „GLS ”. В категория GOLD – изравняване на 93 кг с екипировката, първи се класира отборът на „Montana Extreme“, а второ и трето място на почетната стълбичка, заеха отборите на „SVL“ и  „Pro Racing“

Тази година за първи път беше даден и приз за най-бърза обиколка, който отиде при италианеца М. Бурци от отбора на „VZ-Intercom RT ”. Времето, за което той направи една обиколка, е 58.898 секунди – на трасе с дължина 1050м и 13 завоя.

Пред състезателите в „Еко 8 часа на България“, отново бе поставено предизвикателство. След четвъртия час от началото на надпреварата бе обърната посоката на движение, което по никакъв начин не попречи на пилотите да дадат най-доброто от себе си в оспорваната надпревара. Те направиха общо 450 обиколки. По-малко от минута разделя първите 5 отбора след ожесточената битка, която се проведе в рамките на 480 минути.

Календарът на шампионата за издръжливост, чийто генерален спонсор за трета поредна година е Еко България, продължава с „ЕКО 24-часа на България“, който ще се проведе на 12 – 13 юни, на картинг писта „Хасково“. За всички любители на картинг спорта ще има още два старта с формат 8 и 24 часа. Първото е на 29 август на картинг писта „Пауталия“, в гр. Кюстендил, а второто е отново с домакин картинг писта „Хасково“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин