/ Състезателен гуру на Сitroen назначен за директор на DS Performance

Състезателен гуру на Сitroen назначен за директор на DS Performance

След като се включи в Шампионата на FIA за Formula E съвместно с Virgin Racing, през месец август, DS създаде свой собствен отдел, посветен на автомобилния спорт – DS Performance.  Считано от 1.01 2016 г., Ксавие Местелан Пинон е назначен за Директор на DS Performance.

През юни DS Автомобили обяви, че ще вземе участие в Шампионата на FIA за Формула E, шампионат за едноместни 100 % електрически болиди, който се провежда в центъра на големите градове. Марката участва с отбора DS Virgin Racing, плод на сътрудничеството между DS и Virgin Racing.

За да допринесе с технологичния си опит в областта на научните изследвания и развитието във Формула E, DS създаде отдела си за автомобилен спорт – DS Performance. Инженерите на DS Performance вече спомогнаха за разработването на двигателя на DSV-01, състезателния автомобил на отбора DS Virgin Racing. Те проектираха също охладителната му система, задното му окачване и трансмисията му.

Ксавие Местелан Пинон е инженер, завършил висшето училище Estaca. Той се присъединява към Citroën Sport през 1995 г. Отначало отговаря за състезанията, а от 2000 г.  – за развитието на Xsara Kit-Car на Бруно Тири в Европейския шампионат и на Себастиян Льоб в Рали дьо Вар. Това сътрудничество се увенчава с победа.

Ксавие Местелан Пинон взема дейно участие във възхода на отбора и през 2001 г. става отговорник за развитието на програмата във WRC, а през 2003 г. – отговорник за разработването на шаситата на състезателните автомобили. През март 2005 г. той поема ръководството на целия технически отдел. През януари 2012 г. е назначен за зам.-директор на Citroën Racing.

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин