Състезание с екстремните модели на Volvo

Най-бързият камион на света е Volvo. Дяволските 2400 к.с. го придвижват напред по-мощно от Porsche и други спортни коли. Противопоставихме това чудовище на един състезателен автомобил

0202
2017

IRON KNIGHT, тоест железният рицар – звучи доста старомодно. И почти романтично… Но всъщност е доста брутално. Тази модерна машина е притежател на световни рекорди. Например в дисциплината спринт от място на разстояние от 1000 метра – няма по-бърз камион на света от „шведа“. Само 21,29 секунди – толкова продължава един такъв спринт. След 4,5 секунди камионът развива темпо 100, за достигането на 200 км/ч са необходими 9,6 секунди – дори Porsche 911 Turbo S се нуждае от 3 десети повече.

Колекционер на часовници? Пилотът Ян Хорн е обграден от аналогови уреди. Неочаквано ниска позиция на седене, петточков предпазен колан, волан с тапицерия от алкантара

Всъщност: рицарят на Volvo е поставил рекорда на абсолютно права писта. Дали този XL драгстер може да се справя бързо и със завоите? Както някой истински състезателен модел, с лека конструкция и отлична управляемост, както и със стегнато окачване? От Volvo имат и такъв модел в гамата си. Във WTCC (World Touring Car Championship) шведите участват със състезателния си седан от среден клас. S60 TC1 2016 е името на колата, а благодарение на 4-цилиндровия турбомотор с 400 к.с. тя се представя доста успешно. Бърз състезател, мощен камион – звучи доста вълнуващо да ги изправим един срещу друг. Автомобилът от и състезателният камион рекордьор ще премерят сили.

ЩЕ ПОДПАЛИМ ЗДРАВО ПОД КАПАЦИТЕ НА СЪСТЕЗАТЕЛЯ И КАМИОНА

Къде по дяволите е скрит моторът? Само 1,6-литровият 4-цилиндров агрегат е вдясно в двигателния отсек

Нахлузвам състезателния костюм и влизам в седловия влекач. По-точно: изкачвам се до кабината му. Водачът се покачва на височина от 1,50 метра и после се отпуска върху седалката. Обстановката вътре е като в състезателен модел: волан с тапицерия от алкантара, голям брой превключватели за помпите за допълнителна охладителна течност, цяла армада от регулатори за налягането и температурата, петточков предпазен колан и пожарогасител. Машината се стартира посредством ключ. Тя е разположена зад кабината на водача и по принцип се използва и в съвсем нормалните камиони на Volvo. В Iron Knight обаче няма нормални неща. Четири турбини изтръгват най-доброто от 13-литровия 6-цилиндров мотор. Характеристиките: 2400 к.с., 6000(!) нютонметра максимален въртящ момент, теоретична максимална скорост 300 км/ч. „Рицарят“ всъщност е вдигал вече 286 км/ч – правата на тестовата писта обаче е свършила и не е имало място за повече.

Тестпилотът на AUTO BILD Дирк Мьолер получава разяснения за моментите на превключване, границите на оборотите и останалата информация

Бруталното турбопълнене води до непредвидимо поведение на пътя. Мощността се предава изключително посредством авоматичната трансмисия с два съединителя (част от серийното оборудване). Дори при темпо 130 и на девета от общо 12 предавки задните колела винаги превъртат. Ако набримчите всичките четири турбини до скорост 200 км/ч, отзад върху асфалта може да останат черни ивици от гумите. Учудващо: управлението реагира много спонтанно, колосът почти не се накланя при смяна на посоката и превзема смело завоите. Спирачката работи с подпомагане от въздух под налягане и усещането е доста меко и синтетично. След натискането й Iron Knight по-скоро ще се завърти около собствената си ос, отколкото да забави своя ход. Като цяло движението изглежда като битка между човек и машина. Чудовището сякаш не може да бъде спряно на пистата, като във всеки един момент имате чувството, че задницата му ще се извърти в някоя посока.

Тук не става дума за десети от секундата, нито за десети от милиметъра от хода на педала на газта. Няма спор, че удоволствието на пистата е стряскащо, но това в никакъв случай не е територията на Iron Knight. S60 междувременно прави кръгчета около Iron Knight. С тегло от само 1100 килограма, с аеродинамична форма, с окачване с регулиращи се амортисьори – състезателният автомобил се противопоставя успешно на центробежните сили. Въпреки предното си задвижване S60 не спира да танцува със задница в завоите. 400-те турбо конски сили се справят с лекота, а секвенциалната трансмисия жонглира с оборотите. 1,6-литровият агрегат се развърта до 8500(!) оборота.

S60 използва попътния вятър, а камионът го игнорира – може ли един вятър да спре 6000 Нм?

Машината пуфти, крещи, вибрира – тук положението е адско. S60 може да бъде дирижирано до милиметър в завоите – тук тежкият камион може само да завижда за тази управляемост. След три обиколки и само пет минути – S60 си почива, пукайки и охлаждайки двигателя си, а тежкият метален „рицар“ пристига в бокса на шведската писта Mantorp Park. Веднага към него хукват механици. Оказва се, че всичко е наред, но спирачките на 4,5-тонния камион няма да издържат на още няколко обиколки. Този факт е известен и на екипа на камиона начело с рекордьора Бойе Овербринк. В момента те са в процес на конструиране на водно охлаждане на спирачките на камиона, с което ни става ясно: тук нищо не е старомодно и романтично.

Номер 26: това е номерът на желязото в Менделеевата таблица

Моделите на Volvo в спринтов двубой

Спринт от място на разстояние 1000 метра – това е парадната дисциплина за камиона. Тук Iron Knight държи световния рекорд: 21,29 секунди. При това той се движи на седма предавка, а състезателният автомобил не успява да поддържа темпото. Прекалено много буксуване (предно задвижване) и сравнително малка мощност – така S60 TC1 се нуждаеше от 26,8 секунди за изминаване на отсечката. Между другото: на мокра настилка (както на снимките) камионът печели още по-убедително тази дисциплина. 

Моделите на Volvo в двубой за управляемост

Късно спиране, прецизно завиване, пълна газ на излизане от завоя – тук състезателният автомобил се чувства в свои води. Една обиколка на пистата Mantorp Park (Швеция) се взема от S60 WTCC за 1:16,60 мин. В острите завои автомобилът оставя такова впечатление, сякаш е със задно задвижване – екстремните реакции след смяната на центъра на тежестта го завъртат. На камиона му е трудно (1:38,40 мин). Спирачките са на лимита, а огромната маса изхвърля Iron Knight от идеалната линия. А при ускорение задните колела буксуват на почти всяка предавка!

Извод
КОЙ Е ПО-БЪРЗ? При такава лудост на колела няма никакво значение. Естествено на тежкия камион му е трудно при упражненията с управляемостта. Прекалено голямо тегло, твърде бавно спиране – това определено са пречки. Въпреки това той е екстремно бърз – тук натискането на педала на газта направо ще ви изправи косите. Състезателният автомобил владее отлично високото темпо в завои и късното спиране. Упражнението със спринта обаче не му се хареса – най-вече на предното му предаване. Между другото не е за вярване, че във WTCC използват 1,6-литрови мотори – но пък 400 к.с. са солидна мощност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин