СЪСТЕЗАВАНЕ ЗА ПРОМЯНА


14
юли
2020

ЕДНА ОТ НАЙ-БЪРЗИТЕ ЖЕНИ ЗАД ВОЛАНА, МИКАЕЛА ОЛИН КОТУЛИНСКИ, РАЗКРИВА ПОДРОБНОСТИ ЗА СЕНЗАЦИОННОТО СЪСТЕЗАНИЕ, ЗА КОЕТО ГОВОРИ ЦЕЛИЯТ СВЯТ – EXTREME E

Може да се каже, че Микаела Олин Котулински е родена да покорява върхове в моторните спортове. Дядо ѝ Фреди Котулински е единственият швед, печелил „Париж-Дакар“, майка ѝ Сузане Котулински печели Европейския рали шампионат, а баща ѝ Джери Олин печели Шведския рали шампионат за младежи. Така че не бе изненада, когато 27-годишната шведка стана първата жена, спечелила титлата в Скандинавския шампионат за туристически автомобили.

– Екипът ми и партньорите ни неизменно вярваха в мен и виждаха потенциала ми. Но когато спечелих, и останалите, включително тези, които не виждаха пълната картина отвътре, забелязаха потенциала ми и започнаха да ме уважават напълно както всеки друг автомобилен състезател, а не само като жена автомобилен състезател. Това, разбира се, предизвика вниманието от страна на медиите, с което името ми стана популярно, и улесни създаването на връзки и предприемането на допълнителни стъпки като тази да стана тест пилот за Continental и Extreme E.

Израснала си в семейство на автомобилни състезатели. Това повече предимства или трудности ти донесе при избора и изграждането на кариера?

– Предимства при избора, защото семейството ми, разбира се, ме подкрепяше, но понякога и трудности, защото те също са част от нещата – те разбират напълно бизнеса, затова винаги са ми отправяли най-сериозните и честни критики. Което, от друга страна, също може да се разглежда като предимство, защото в края на краищата всички имаме нужда да чуем истината, за да можем да се развиваме.

Шампионатът, в който ще участваш следващата година, Extreme E ще бъде пример за равенство между половете в моторните спортове. Отмина ли времето, когато моторните спортове се приемаха за „мъжки спорт“?

– Бих казала, че сме тръгнали в тази посока, но все още не сме го постигнали. Винаги съм казвала, че за да станеш най-бързият автомобилен състезател, са ти необходими подкрепата и доверието за това! Ако не получиш шанса да се развиваш и след това да разгърнеш потенциала си в най-добрата среда, когато става въпрос за екип и партньори, пътят към върха ще бъде много труден, ако не и невъзможен. Забелязваме обаче, че напоследък много екипи залагат на жени автомобилни състезатели, а те от своя страна показват, че заслужават шанса. Така че вървим към един свят, в който на нас се гледа като на равни в един от много малкото спортове, в които действително можем да бъдем равни, и програмата за равенство в Extreme E е една голяма крачка в тази посока.

Каква е разликата между състезанията от шампионата и Extreme E?

– Със сигурност има голяма разлика – автомобилът се държи по напълно различен начин в сравнение със състезателен автомобил – например в ODYSSEY 21 имаме ход на окачването от 385 мм и напълно различно окачване на колелата в сравнение с окачването на колелата на нормален пистов състезателен автомобил (и уличен автомобил). Освен това трасетата ще бъдат различни – ще се състезаваме по така наречена писта, но това ще бъдат по-скоро отделни пунктове, през които да преминаваме, отколкото определено трасе, което да следваме, и не на последно място – със сигурност ще се състезаваме на макадам! Настилката ще бъде от дребен чакъл до кален пясък и дори състезание в пустинята. Extreme E ще включва всичко! Но усърдната работа да бъдем бързи, отборните усилия, страстта и желанието за победа ще бъдат същите!

Не са много хората, които вече са имали привилегията да тестват електрическия джип ODYSSEY 21. Като тест пилот на Continental, официалния доставчик на гуми и съосновател на турнира, ти си сред малцината избрани. Как ти се стори?

– Уникално преживяване, но за моя изненада също и много контролирано. Автомобилът е огромен, но когато го управлявах, много бързо усетих, че съм „едно цяло с автомобила“, а това е нещо, което човек винаги иска да постигне. За да има предвидимо поведение автомобилът, така че да можеш да планираш, да го контролираш и следователно управляваш възможно най-бързо.

Освен това мигновената пълна мощност е вълнуваща, но също и страхотен инструмент за управление и насочване на автомобила в желаната посока. Разбира се, когато се движиш с пълна скорост, е много важно да можеш да разчиташ на автомобилните гуми, и тук се включи Continental, като проектира гуми, които пасват перфектно на всяка повърхност.

Освен че се използва като платформа за равенство и за популяризиране на електрифицирането, Extreme E подчертава също и въздействието, което климатичните промени оказват върху местата, където се провеждат състезанията. Можеш ли да ни кажеш повече за тези локации?

– Всички локации отразяват различни региони и теми на въздействието на климатичните промени. Сенегал ще отразява проблемите с океаните с всичките пластмасови отпадъци, Гренландия – с топящите се ледници, Амазония – с унищожаването на дъждовните гори и пожарите, а Саудитска Арабия – с пустинята си. Най-вълнуващото нещо в целия проект Extreme E е екипът от учени, който ще посещава всяко събитие, за да събира информация, както и програмата за оставяне на наследство – всяка програма е създадена специално за всяко местоположение, за да подобрява и оказва подкрепа според условията на конкретните местоположения. Ще бъде интересно, но се страхувам, че ще бъде ужасяващо да се види всяко от местоположенията – какво причиняват климатичните промени на нашия свят. Но това е целта – не само да осъзнаем, но и да действаме за едно по-добро бъдеще!

Споменава се, че някои потенциални състезатели идват от Формула E. Можеш ли да ни кажеш малко повече за това?

– Към момента има само един състезател, подписал договор за Extreme E – Сара Прайс, която започна кариерата си с кросови мотори само на осем години и е 19-кратен национален шампион в тази дисциплина. Според разпоредбите всеки автомобил трябва да включва една жена и един мъж и ще бъде интересно да видим как отборите са подходили към избора на пилоти.

В този ред на мисли, всеки от състезателите ще управлява по една обиколка, след това следва бърза смяна на пилотите и приключване на етапа, което означава, че екипната работа ще играе изключително важна роля за състезанието и за способността за бързо адаптиране към конкретното състезание.

Моторните спортове се считат за екстремен спорт и наистина са. Една грешка може да струва много на пилота. Била ли си някога в опасна ситуация, в която си се страхувала за живота си?

– Претърпях катастрофа през 2017 г., когато се завъртях с 240 км/ч и след това се ударих в стената със 120 км/ч. В този момент, когато видях небето, със сигурност се уплаших какво ще се случи и от този момент нататък реших да шофирам само когато се чувствам комфортно и знам как се държи автомобилът ми. Както казах, трябва да усещам, че съм „едно цяло с автомобила“.

Кой е най-важният урок, който си научила за моторните спортове?

– О, не мисля, че на този етап от кариерата си мога да посоча най-важния урок, но един от важните уроци е, че нещата може невинаги да стават по план, но ако съм отворена и продължавам да вярвам в себе си и имам вяра, в крайна сметка нещата ще се получат добре, а понякога дори по-добре.

КАКВО Е EXTREME E?

Extreme E е шампионат, в който електрически джипове се състезават в едни от най-отдалечените части на света в директна битка с най-екстремната природа. Състезанието започва на 20 март2021 г. през пясъчните пейзажи на Сахара, след което се премества в Сенегал през май. Август е запазен за фиордите на Гренландия, а тропическите гори на Амазония са дестинацията за октомври. Уолфиш Бей, известен също като Заливът на китовете, в Намибия е крайната дестинация. По отношение на състезателите, освен вече известните дами потенциални пилоти в Extreme E може да бъдат многократният победител в Световния рали шампионат на ФИА Себастиан Ожие и добре познатият от Формула Е, Формула 1 и Световния шампионат за издръжливост на ФИА Бруно Сена. Сред хората, които вече са тествали електрическия SUV ODYSSEY 21, е и легендарният офроуд състезател и YouTube звезда Кен Блок.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >