Състезателните автомобили на Opel на Нюрбургринг


6
авг.
2016

Надпреварата AVD Oldtimer Grand Prix на легендарната писта Нюрбургринг е основният акцент на сезона за почитателите на класическите автомобили. Тази година марката Opel отбелязва празнично своите успешни традиции в сферата на моторните спортове с участието на прочути болиди от пистовите туристически шампионати. Водеща позиция в стартовата решетка заема моделът Calibra V6, който спечели шампионата International Touring Car (ITC) през 1996 година. Черната Calibra с рекламно лого на “Cliff”, пилотирана от Мануел Ройтер завоюва последната титла в серията ITC въпреки силната конкуренция от страна на отборите на Alfa Romeo и Mercedes. На Нюрбургринг задвижваната от четирите колела Calibra ще бъде пилотирана от бившия пилот в DTM и посланик на марката Opel Йоахим („Йокел”) Винкелхок.

Но Calibra V6 няма да бъде сама на стартовата линия. Шампионският болид в ITC ще се радва на компанията на Irmscher Manta A (с която рали легендите Валтер Рьол и Рауно Аалтонен печелят победата на 24-те часа на Спа през 1975 година), Gerent Opel GT от Група 4 и разполагащият с мощност 300 к.с. състезателен Steinmetz Commodore от 1971 година. Сред другите любимци на публиката са Opel Rekord C от Група 5, познат и като “Черната вдовица”, както и болидът Opel Manta от група Н, който не е пропускал 24-часова надпревара на Нюрбургринг от момента на своя дебют на пистата. Също толкова у дома си на състезателното трасе в планината Айфел се чувстват и Astra V8 Coupe с 500 к.с., която спечели 24-часовия маратон в „Зеления ад” през 2003 година, пилотирана от Мануел Ройтер, Тимо Шайдер, Марсел Тийман и Фолкер Стричек. Състезателната Astra за малко не влезе в серийно производство под наименованието OPC X-Treme, a показаният на щанда на марката на изложението в Женева през 2001 година автомобил ще бъде демонстриран и в рамките на тазгодишния Oldtimer Grand Prix. Специално за рали феновете, OPC X-Treme ще бъде придружен на щанда на Opel Classic в падока на пистата от три рали автомобила, пилотирани от бившия Световен и Европейски рали шампион Валтер Рьол – Ascona A и Kadett C GT/E от легендарната ера Рьол/Бергер и Opel Ascona 400, с която Рьол и навигаторът му Кристиан Гайстдьорфер грабнаха короната на победителите в Световния рали шампионат през 1982 година.

Наред с класическите спортисти, актуалното поколение на Opel ще бъде представено от пистов туристически болид от серията TCR. Новият Opel Astra TCR ще направи своя официален публичен дебют в рамките на Oldtimer GP и ще се присъедини към Calibra V6 и компания на пистата. В Opel Astra TCR cе срещат серийният автомобил и модерните състезателни технологии, даващи възможност на клиентските отбори да вземат участие в пистови надпревари на кратки и на маратонски дистанции при строго регламентирани правила. Болидът с пет врати на Astra се задвижва от високоефективен 2.0-литров турбодвигател, ограничен от правилата на регламента до 300 к.с. и 420 Нм максимален въртящ момент. Но при собствено тегло от едва 1200 килограма, тези показатели са повече от достатъчни за осигуряване на много привлекателен за публиката и достъпен за отборите спортен спектакъл на пистата.

Още по темата

Card image cap
Класически модели върху пощенски марки

4
ян.
2016

Германските пощи пускат марки на стройност 70 евроцента с Porsche 911 и Ford Capri

Card image cap
Открито удоволствие: Audi R8 Spyder V10 plus

15
юни
2017

Лятото дойде и едно от предимствата му е, че можем да караме кабриолети. Представяме ви най-интересните модели, които предстои да се появят на пазара до 2021 г.

Card image cap
Toyota лансира роботче, с което да си говорите

28
ное.
2017

Поръчки за компактния комуникационен партньор се приемат в дилърствата на Toyota в Япония

Card image cap
BMW разкри още малко от новата „петица”

10
окт.
2016

През пролетта на 2017 г. BMW ще пусне на пазара новата Серия 5. Днес от Мюнхен разпространиха нов видеотийзър за машината от високия клас

Card image cap

В последния брой:

Архив >