Състезателните автомобили на Opel на Нюрбургринг


6
авг.
2016

Надпреварата AVD Oldtimer Grand Prix на легендарната писта Нюрбургринг е основният акцент на сезона за почитателите на класическите автомобили. Тази година марката Opel отбелязва празнично своите успешни традиции в сферата на моторните спортове с участието на прочути болиди от пистовите туристически шампионати. Водеща позиция в стартовата решетка заема моделът Calibra V6, който спечели шампионата International Touring Car (ITC) през 1996 година. Черната Calibra с рекламно лого на “Cliff”, пилотирана от Мануел Ройтер завоюва последната титла в серията ITC въпреки силната конкуренция от страна на отборите на Alfa Romeo и Mercedes. На Нюрбургринг задвижваната от четирите колела Calibra ще бъде пилотирана от бившия пилот в DTM и посланик на марката Opel Йоахим („Йокел”) Винкелхок.

Но Calibra V6 няма да бъде сама на стартовата линия. Шампионският болид в ITC ще се радва на компанията на Irmscher Manta A (с която рали легендите Валтер Рьол и Рауно Аалтонен печелят победата на 24-те часа на Спа през 1975 година), Gerent Opel GT от Група 4 и разполагащият с мощност 300 к.с. състезателен Steinmetz Commodore от 1971 година. Сред другите любимци на публиката са Opel Rekord C от Група 5, познат и като “Черната вдовица”, както и болидът Opel Manta от група Н, който не е пропускал 24-часова надпревара на Нюрбургринг от момента на своя дебют на пистата. Също толкова у дома си на състезателното трасе в планината Айфел се чувстват и Astra V8 Coupe с 500 к.с., която спечели 24-часовия маратон в „Зеления ад” през 2003 година, пилотирана от Мануел Ройтер, Тимо Шайдер, Марсел Тийман и Фолкер Стричек. Състезателната Astra за малко не влезе в серийно производство под наименованието OPC X-Treme, a показаният на щанда на марката на изложението в Женева през 2001 година автомобил ще бъде демонстриран и в рамките на тазгодишния Oldtimer Grand Prix. Специално за рали феновете, OPC X-Treme ще бъде придружен на щанда на Opel Classic в падока на пистата от три рали автомобила, пилотирани от бившия Световен и Европейски рали шампион Валтер Рьол – Ascona A и Kadett C GT/E от легендарната ера Рьол/Бергер и Opel Ascona 400, с която Рьол и навигаторът му Кристиан Гайстдьорфер грабнаха короната на победителите в Световния рали шампионат през 1982 година.

Наред с класическите спортисти, актуалното поколение на Opel ще бъде представено от пистов туристически болид от серията TCR. Новият Opel Astra TCR ще направи своя официален публичен дебют в рамките на Oldtimer GP и ще се присъедини към Calibra V6 и компания на пистата. В Opel Astra TCR cе срещат серийният автомобил и модерните състезателни технологии, даващи възможност на клиентските отбори да вземат участие в пистови надпревари на кратки и на маратонски дистанции при строго регламентирани правила. Болидът с пет врати на Astra се задвижва от високоефективен 2.0-литров турбодвигател, ограничен от правилата на регламента до 300 к.с. и 420 Нм максимален въртящ момент. Но при собствено тегло от едва 1200 килограма, тези показатели са повече от достатъчни за осигуряване на много привлекателен за публиката и достъпен за отборите спортен спектакъл на пистата.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин