Създаден в Европа: новият Kia ceed


15
фев.
2018

Днес KIA представи първи официални снимки на новия Ceed. Моделът ще осъществи своята международна премиера в Женева. Настоящият, вече трето поколение Ceed е проектиран, разработен, конструиран и произведен в Европа. От старта на производството на първата генерация cee’d в завода на марката в Словакия през декември 2006г. до сега, повече от 1.28 млн. автомобила са напуснали поточните линии. Подобно на своите предшественици, новият модел е проектиран и конструиран във Франкфурт от екипите, работещи в европейското подразделение на KIA за дизайн, продуктови разработки и развойна дейност. Автомобилът ще се произвежда в завода на марката в Жилина, Словакия, заедно с KIA Sportage и KIA Venga.

Ceed заема специална позиция в продуктовата гама на KIA. Възприятията на потребителите са за динамичен автомобил със спортен характер, който в същото време е едно от най-надеждните, практични и разпознаваеми превозни средства. Подпомогнат от разширяващата се продуктова палитра, която се допълни от модификациите GT и от GT-Line, хечбекът на KIA от C-сегмента поема ролята на своеобразен „център“ на бранда.

По-нисък, по-широк и с по-дълъг заден надвес в сравнение с предшественика си, силуетът на новия Ceed демонстрира едно по-зряло усещане за атлетичност. Прави линии заместват заоблените повърхности при предходния модел и уверено преливат в предната част, която се отличава с по-широка радиаторна решетка „тигров нос“ и по-ниско позициониран отвор на въздуховода – прецизни, линейни форми, които дават обем на „лицето“ на автомобила.

Стандартно новият модел е оборудван с LED дневни светлини в кубовидна форма, в унисон с облика на моделите GT и GT-Line. Изострените, прави линии визуално удължават предния капак и придават на автомобила един по-изтънчен, рафиниран силует. Усещането за зрялост и мощ се поддържа и от страничния контур, който този път се развива в подчертана хоризонтална равнина. Новият модел наследява широката C-колона, която се превърна в отличителен белег на дизайна на KIA в последните години.

Новият KIA Ceed хечбек с пет врати предоставя възможност за избор между 12 екстериорни цвята и селекция от джанти с разнообразен дизайн: 15” стоманени джанти, 16” стоманени или лети алуминиеви джанти, както и 17” лети алуминиеви джанти в два цвята.

По отношение на купето новият Ceed е по-ергономичен от всякога, конструиран изцяло от още по-висококачествени материали. Интериорът на салона, типичен за най-новите автомобили на KIA, е адаптиран за новия Ceed, така че да осигури повече свободно пространство и усещане за простор за пасажера отпред, повече място в зоната за краката.

Таблото е обособено в 2 зони: в горната е разположена „плаваща“ система от информационно-развлекателни устройства със сензорен екран, а в долна част са ситуирани контролните панели за аудио системата, отоплението и вентилацията. Централната конзола е ориентирана към водача за по-удобно боравене с контролните уреди. Интериорът е изпълнен в изискани, меки на допир материали, които ненатрапчиво подчертават стилната и луксозна обстановка в салона. Изборът е между акценти в цвят металик или сатениран хром, текстил, синтетична или естествена кожа. Опционално се предлагат и облицовани с кожа волан и скоростен лост.

Изграден върху новата платформа K2 на KIA, новият Ceed е с 20 мм по-широк (1800 мм) и 23 мм по-нисък (1447 мм) в сравнение с предходния модел. Размерът на междуосието остава същият – 2650 мм, като предният надвес е скъсен с 20 мм (до 880 мм), а задният е удължен с 20 мм (до 780 мм). Новата платформа спомага и за едно ново, по-ефективно окомплектоване на Ceed. Новият модел е с по-голям багажник – 395л, както и с повече пространство за раменете на пасажерите отзад, повече място над главите на първия ред, както и по-ниска позиция на седене за водача.

Новият Ceed се предлага с широка палитра от двигатели, разработени според изискванията на европейските потребители. Бензиновите мотори включват усъвършенствана версия на популярния 1-литров T-GDi двигател на KIA (турбобензинов с директно впръскване), развиващ мощност от 120 к.с., както и нов 1,4-литров T-Gdi с мощност от 140 к.с. Турбокомпресорът на двигателя позволява по-широк обхват на въртящия момент в сравнение с по-стария 1,6-литров мотор, което означава подобрена отзивчивост при всякакви пътни настилки – при това при намалени въглеродни емисии. На по-късен етап ще се предлага и 1,4-литров MPi двигател (с многоточково впръскване) и мощност от 100 к.с.

Новият Ceed ще бъде наличен и с изцяло новия дизелов двигател U3 на KIA. Проектиран според най-новата норма за вредните емисиите Euro 6d TEMP, новият U3 1,6-литров CRDi (със система common-rail за електронно директно впръскване на дизеловото гориво) използва технология за селективна каталитична редукция (SCR) с цел активен контрол на емисиите, което спомага за тяхното значително намаляване. Така новият двигател генерира по-малко въглероден диоксид, прахови частици и азотен оксид в сравнение с по-старите дизелови двигатели на KIA. U3 1,6-литров CRDi се предлага с мощност от 115 и 136 к.с. и въртящ момент от 280 Нм. Благодарение на новия мотор емисиите въглероден диоксид се очаква да паднат под 110 г/км по новата Световна хармонизирана процедура за тестове на леки коли (WLTP), приравнена към Новия европейски цикъл на шофиране (NEDC).

Всеки от двигателите е окомплектован с 6-степенна ръчна трансмисия, а новите 1,4- литрови T-GDi и 1,6-литрови CRDi мотори ще бъдат предлагани и със 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител на KIA.

Технологични иновации на още по високо ниво

Иновациите са сърцето на новия KIA Ceed, който ще бъде най-високотехнологичният автомобил в своя клас, от момента на влизането му в продажба.

В купето на автомобила е налична богата палитра от технологии за повече комфорт и допълнителни улеснения за водача и пасажерите. ‘Плаващата’ информационно-развлекателна система се предлага заедно с аудио система и 5- или 7-инчов сензорен екран. Друга възможност е навигационна система с 8-инчов сензорен екран с опционална, изключително мощна JBL Premium аудио система с авангардната технология Clari-Fi за възпроизводство на музика, която възстановява звукови сигнали, загубени в процеса на дигитална компресия. Стандартното оборудване включва пълна интеграция със смартфон чрез Bluetooth, както и автоматични светлини и безключов достъп.

Системата за избор на режим на шофиране ще позволи на клиентите да се насладят оптимално на опциите за нормално и спортно управление. Нормалният режим дава възможност за максимално разгръщане на горивната ефективност и предлага спокойно, релаксиращо управление. Спортният режим подобрява реакциите на дроселната клапа, позволява по-бързо ускорение – от състояние на покой и по време на движение – като адаптира кормилното управление и предоставя възможност за по-директна реакция в синхрон с действията на водача.

Като опция новият Ceed ще предлага и отопляемо предно стъкло, което е изключително предимство в студените месеци. Тази технология се появява за първи път в автомобил на KIA и ефективно елиминира скреж, лед и изпотяване на предното стъкло само с натискането на един бутон. Безжично зарядно устройство за смартфон, отопляеми и вентилирани предни седалки и отопляеми задни седалки също са на разположение на пътниците в новия модел.

Опционалният екопакет на Ceed включва Active Air Flap (активна въздушна клапа), която се затваря и отваря в зависимост от изискванията за охлаждане на двигателя, като по този начин подобрява аеродинамичната ефективност на автомобила, с която се постига по-голяма икономия на гориво. Екопакетът също така включва покритие на долната част на каросерията, по-ниско окачване, което оптимизира въздушния поток под автомобила, както и гуми Michelin с по-ниско съпротивление при търкаляне.

В допълнение към 7-те стандартни въздушни възглавници на автомобила, усъвършенстваните технологии за подпомагане на водача издигат защитата на пътниците на още по-високо ниво, което се постига чрез набор от системи за активна безопасност и намаляване риска от сблъсък. Стандартното оборудване включва: автоматично управление на дългите светлини (High Beam Assist); предупреждение за бдителността на водача (Driver Attention Warning); асистент за поддържане на траекторията в лентата на движение (Lane Keeping Assist); предупреждение при опасност от челен сблъсък (Forward Collision Warning) с асистент за избягване на евентуален челен сблъсък (Forward Collision-Avoidance Assist).

Новият Ceed е първият автомобил на KIA, оборудван със система за предупреждение при неволно напускане на пътната лента (Lane Following Assist), която всъщност вече представлява технология за автономно шофиране от второ ниво. Функцията Lane Following Assist проследява превозните средства, участващи в движението, регистрира подходящи свободни пространства в съседните пътни ленти, в които автомобилът би могъл да премине безопасно. Тя разпознава пътната маркирова, като по този начин поддържа траекторията на Ceed в пътното платно, контролира ускорението, спирането и управлението в зависимост от колоната превозни средства пред автомобила. Системата използва външни сензори, за да поддържа безопасна дистанция спрямо превозното средство отпред и оперира в скоростен диапазон от 0 до 130 км/ч.

Допълнително наличните технологии включват интелигентен круиз контрол (Smart Cruise Control) с асистент за потегляне и спиране, система за предупреждение при наличие на автомобил в мъртвата зона (Blind Spot Collision Warning), функция за сигнализация при пресичащи отзад автомобили (Rear Cross-Traffic Collision Warning), система за автоматично паркиране (Smart Parking Assist) и доловими чрез допир предупредителни сигнали, излъчвани от волана при опасност от челен сблъсък.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин