/ Съвети за зимно шофиране към неопитните шофьори

Съвети за зимно шофиране към неопитните шофьори

Навлязохме в най-предизвикателния сезон за шофиране и зимата кара много от нас да бъдат неспокойни при мисълта да карат колата си. Статистически, шансът за пътнотранспортен инцидент при неопитните шофьори е многократно по-висок. Но дори и начинаещите могат да се наслаждават на времето зад волана, когато колата и гумите им са в добро състояние.

 „През зимата има големи разлики в метеорологичните условия, а промяната при сцеплението на сняг и лед могат да изненадат неопитните водачи. Видимостта често е по-слаба, а кишата и суграшицата оказва силно влияние върху управлението на автомобила и спирачния път“, казва Мика Кууси от Nokian Tyres.

Младите шофьори изпитват затруднения, когато се включват в автомобилния трафик. Много от тях карат рядко. Кратките пътувания между дома и магазините не допринасят особено за натрупване на шофьорски опит в зимни условия.

„Хора, които шофират по-рядко, често имат проблем с предизвикателните маршрути и с различните метеорологичните условия. Шофирането в центъра на града, в задръстване, паркирането и карането по тъмно, изглеждат страшни за новите шофьори“, обяснява Кууси.

Контролът на автомобила се подобрява с опита

Според Европейската Комисия, шофьорите на възраст между 16 и 24 години много по-често попадат в статистиките за катастрофи и смъртност на пътя. Рискът да попаднат в автомобилен инцидент за тях е от два до три пъти по-висок, отколкото за по-опитните водачи. Инцидентите, свързани с млади шофьори, често са причинени от загуба на контрол или превишаване на скоростта и е по-вероятно да се случат през нощта.

Състоянието на автомобила и познаването на неговите характеристики оказват значителен ефект върху безопасността. Младите шофьори често карат по-стари коли, които нямат съвременни системи за сигурност. Вместо втората семейна кола, по-добре дайте на разположение на младия шофьор автомобил, който е възможно най-безопасен.

„Дори и при по-новите модели автомобили е нужно да знаете как ще се държи колата ви в по-екстремни ситуации. Например, връщането във вашата лента, след като сте изпреварили друга кола, е типичен сценарий за загуба на контрол в зимни условия.“, казва Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres.

Дражик ни напомня, че дори и автоматичните системи за сигурност на големи SUV модели не могат да поддържат автомобила в желаната посока на хлъзгав път, ако скоростта е твърде висока.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин