Сцената е свободна за SUV Coupé-тата на BMW и Audi

BMW X6 откри нова мода: да седиш нависоко под нисък покрив. Audi обмисля Q4, който дори ще бъде с изцяло електрическо задвижване. А BMW работи по наследника на X4


19
окт.
2016

ЗА АВТОМОБИЛНАТА ИНДУСТРИЯ SUV-ОВЕТЕ са като шестица от тотото. Не само защото от години осигуряват натоварване на заводите и солидни суми в касите. Също и заради ориентираната си към бъдещето форма. Да караш SUV, значи да седиш нависоко и също така повече място в „търбуха“ на автомобила за акумулаторни батерии, електроника и агрегати – тоест за електрифицирането. За да не спадне бумът на SUV-овете, тези модели трябва отново и отново да бъдат преоткривани. Range Rover направи това с Evoque Cabrio, Mercedes ще комбинира своя A-клас със стилови елементи от G-клас, Jaguar планира електрически всъдеход. В момента категоричният фаворит на производители и клиенти е SUV Coupé. Тук в играта влизат три други букви: CUV за Coupé Utility Vehicle. Тъй като каросерията на CUV е идентична с тази на SUV от предните прозорци напред, то нищо не пречи на електрифицирането на тези модели.

AUDI Q4 Е ПОЗИЦИОНИРАН МЕЖДУ Q2 И Q3
При Audi подобен CUV ще влезе във все още незаета ниша от моделната гама. Q4 би могъл да се позиционира между Q2 и новия по-голям Q3. Би могъл ли? „Темата все още не е напълно приключена“, съобщават от Инголщат. Става дума преди всичко за електрическата стратегия – тук все по-често се появява съкращението BEV или Battery Electric Vehicle, тоест електромобил с акумулаторни батерии. „Или ще го пуснем с двигател с вътрешно горене и след това като BEV. Или пък само като BEV. Или пък изобщо няма да го пуснем.“ Дизайнът и позиционирането не са проблемните точки: Q4 е еволюция на някогашната офроуд студия TTQ, с която Audi възнамеряваше да разшири гамата на семейството на TT, тъй като въпреки намалелите продажби TT е важен за имиджа на марката. Не, най-големият проблем е по отношение на техниката:

Q4 няма да бъде собствено творение на Audi, а технически погледнато, дериват на електрическата платформа от Волфсбург. От една страна, Q4 би могъл да се появи с двигател с вътрешно горене, но като електромобил моделът трябва да използва техническата платформа на следващия електрически Golf. Тоест отново Волфсбург и компромиси на тема техника и печалби. Затова от управата на Audi най-вероятно ще отложат вземането на решение и засега ще изчакат. Така или иначе моделът на VW с електрическо задвижване, подходящ за Q4, няма да се появи преди 2020 г.

ЕЛЕКТРОНИКАТА НА X4 ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ЪПДЕЙТВА
В момента конкуренцията потрива доволно ръце – най-вече Mercedes, където пускат един след друг различни електромобили. От BMW също залагат все повече на подобно задвижване. Това се отнася и за планирането на X4, който през 2018 г. ще получи своя наследник, което пък е учудващо след само 5 години производство. Малко по-късно ще се появи и вихреното X4M с 6-цилиндров мотор с оптимизиран въртящ момент, чиято мощност ще надвишава 400 к.с. Техниката на новите X-модели ще бъде идентична с тази на версиите със задно задвижване.

Тъй като електрическата мобилност изисква собствена архитектура, от BMW разработват две нови концепции, като по-малкият формат е запазен за MINI и моделите с предно задвижване. Следващото X4 ще блести като един от първите модели на BMW с интегрирана електроника, която ще може да се ъпгрейдва и ъпдейтва – с цикъл от три години. По този начин от BMW се надяват на количествен скок по отношение на асистиращите системи за водача и свързаността. Потребителите ще се радват и на Multimedia Graphic Unit, с която управлението на кокпита също ще може да се ъпгрейдва. От Мюнхен казват: „В бъдеще няма да произвеждаме iPhone на колела, а автомобили, които доставят удоволствие – и които в следващия момент веднага ще могат да превключат на вълна модерен дигитален свят.“ Вдигаме наздравица с бензин А 98 Н.

ИЗВОД

SUV Coupé-тата са на мода! С тази нова форма на каросерията индустрията завърта колелото на SUV-а още веднъж. Същевременно красивите високи Coupé-та са подходящата платформа за електрическата мобилност в бъдеще. Когато се появи, Audi Q4 ще бъде секси и екологичен!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин