Суперпикапът на Škoda

0602
2023

Пикапите не са най-предпочитаното превозно средство само на американския пазар. Те са доста популярни и в Швеция, а преди време такава кола предлагаше и автомобилният производител Škoda от Млада Болеслав. Моделът, наречен просто Škoda Pick-up, беше популярен в много страни по света, но именно в Швеция разбраха,

какъв огромен спортен потенциал се крие под товарната платформа. Идеята всъщност не е съвсем нова. Още през 90-те години беше създадено специалното състезателно купе Free Style, изработено от чешката компания Autospectrum 2000 на основата на стандартен пикап. При шведските болиди обаче запазените оригинални части на Škoda са сведени до символичен минимум. На тази база са направени два екземпляра от двама приятели – Петер Болнерт и Пепе Алвисе, като основната им идея е била да се позабавляват без това да им струва много пари. Когато се появява възможността да си купят употребявани пикапи Škoda, те не се поколебават и ги взимат, както заради символичната цена, така и заради ниското тегло.

Въпреки че и двамата използват една и съща основна техника и познават процедурата, всеки работи по свой собствен начин и затова някои от техническите решения са различни, което още на пръв поглед веднага се забелязва в предната част. 

Общото между двата проекта е, че почти цялата оригинална механика е изхвърлена и не е останало много от първообраза, освен имиджа. Значително „раздутата“ каросерия е поставена върху специално изработена за целта тръбна рама, а в двигателния отсек зад седалките е „натъпкан“ 2,2-литров петцилиндров двигател от Audi, чиято мощност е увеличена до 400 конски сили. При втория проект е използван „осмак“. И в двата случая са използвани скоростни кутии от BMW Серия 5 (E39), откъдето са взети също така полуоските и кормилната система. В проекта на Пепе има и някои компоненти от Mazda MX-5.

Двата автомобила са завършени преди пет години и тествани на пистата Готландринг през лятото на 2018 г. Постигнатите резултати са съвсем прилични и двамата майстори са видимо доволни от творбите си.

Накрая да припомним, че Škoda Pick-up се произвежда между 1991 и 2001 г. в две поколения, като първото е базирано на Favorit, а второто – на по-модерната Felicia. Експортната версия с различна маска, продавана като Volkswagen Caddy, също е изцяло базирана на Škoda (както е оформен и белия прототип). Чешката компания предлага различни видове каросерии, а тунинг фирмата MTX дори превръща първия пикап в седан, докато дериватът Felicia Fun, предназначен за свободното време, е базиран на второто поколение на пикапа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин