Супермикробусът на Ford с V8 мотор от Формула 1!

0604
2020

SuperVan 3 е уникално творение: през 1994 г. Ford монтира разполагащ с на д 600 к.с. V8 двигател от Формула 1 в Transit – с промоционална цел! Автомобилът все още съществува.

Това би било идеалното превозно средство за фирмите за куриерски услуги: през 90-те години на миналия век Ford имплантира мотор от Формула 1 в задницата на един Ford Transit! Резултатът е най-бързият микробус на света, „SuperVan 3“. Между 1994 и 2001 г. Transit е използван като промоционален автомобил. Кашонообразната „ракета“ все още съществува – макар и в леко отслабена форма.

SuperVan 3 е третото творение от цяла серия от състезателни версии на Transit. Supervan номер 1 е от 70-те години и принципно представлява Ford GT40 с каросерия на Transit. Вторият вариант е с 3,9-литров V8 мотор на Cosworth с 600 к.с. През 1994 г. обаче на сцената се появява третата версия – SuperVan 3. Той е базиран на предшественика, но е с каросерията на актуалния (по онова време) Transit MK5. Карбоновата каросерия е реплика в мащаб седем към осем. Старият двигател е заменен от 3,5-литров Cosworth HB-V8, комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия.

Cosworth-HB дебютира през 1989 г. в тима на Benetton за Формула 1. Двигателите задвижват и легендарния болид McLaren MP4/8 на Айртон Сена. Мощността на агрегатите е между 639 и 710 к.с. при 13 000 об/мин. Не е известно с колко конски сили е разполагал SuperVan 3. Но дори и с най-малката степен на мощност това би означавало истински ад за един микробус. Спирачните апарати на SuperVan 3 карбоново-керамични. Мнението на някогашния автомобилен състезател Антъни Рийд: „През последните 20 години от състезателната ми кариера SuperVan 3 бе най-откачения автомобил, който съ карал. Невероятно шумен е и е уникално бърз.“

Днес в Transit-а работят два цилиндъра по-малко

Очевидно творението е било прекалено и за самите хора от Ford. През 2004 г. V8 моторът е заменен с 3-литров V6 двигател с 299 к.с. 6-цилиндровият агрегат е базиран на машина за движение по нормални пътища и е с по-евтина поддръжка от един мотор от Формула 1. Освен това по този начин SuperVan 3 е по-лесно за каране от хора, които не са автомобилни състезатели. Така Ford са се справили с желанието на всички автомобилни журналисти, които са искали да тестват „дяволското возило“.  Звукът на двигателя и максималната скорост от 241 км/ч са впечатляващи и с V6 агрегат! Ford от време на време изкарват SuperVan 3 от гаража – например за Goodwood Festival of Speed 2013.

Вижте видеото:

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин