„Стъкленият завод” в Дрезден: новият дом на електрически Volkswagen-и

0502
2021

 „Стъкленият завод” в Дрезден започна серийно производство на изцяло електрическия ID.3. С това уникалното производствено съоръжение в столицата на Саксония се превръща във втория завод за производство на ID.3 и четвъртият в света, от чиито поточни линии слизат модели на Volkswagen, използващи модулната технологична платформа за модели с електрическо задвижване MEB (Modularer E-Antriebsbaukasten). Едновременно стова, в саксонската столица Volkswagen отваря нова глава в своето развитие – през следващите години бившият „Център за мобилността на бъдещето“ ще премине процес на последователна трансформация и ще се превърне в „Дом на ID.“

Основната цел на новата стъпка е „Стъкленият завод” да се превърне в своеобразен маяк и да послужи като водеща светлина за Volkswagen в Германия, предлагайки на клиентите, посетителите и гостите на модерното съоръжение цялостно изживяване на моделната фамилия ID. – от първоначалната консултация и тестовото шофиране, до посещение на производството, съвместно конфигуриране на желания ID.3 и участието в събития в модерен формат, до финалното предаване на електрическите модели на техните бъдещи собственици. Допълнителен акцент в процеса на стратегическо преструктуриране е изграждането в Дрезден на модерен център за научни изследвания и иновации, който да управлява иновативни проекти в пилотен мащаб за по-нататъшно използване в по-големи обекти на Volkswagen.

Томас Улбрих, отговорният за електрическата мобилност член на Управителния съвет за на Volkswagen, заяви – „Volkswagen продължава уверено своята електрическа офанзива. В допълнение към новите електрически модели, този процес включва и трансформацията на нашата мрежа от производствени звена в световен мащаб. Заводът в Дрезден е четвъртата поред производствена мощност на Volkswagen, която трансформираме за производството на модели от новата ID. фамилия на платформата MEB. В същото време производственият обем в германския завод за електрически автомобили в Цвикау и в нашите два китайски MEB завода расте всяка седмица. По този начин ние даваме реално потвърждение на своите амбиции да поемем ролята на глобален лидер в сферата на електрическата мобилност. „

Дани Ауерсвалд, заводски управител на Стъкления завод в Дрезден, сподели – „Стъкленият завод играе важна роля в състава на марката Volkswagen, защото тук посетителите, клиентите и гостите влизат в пряк контакт с мобилността на утрешния ден. Ние сме автомобилен завод, туристическа атракция, място за провеждане на събития, изпитателна лаборатория и център за предаване на готови автомобили – всичко това в едно. С началото на производството на новия  ID.3, ние даваме зелена светлина на процеса на стратегическо преструктуриране на марката. „

Томас Елиг, председател на профсъюзния съвет на Стъкления завод, отбеляза – „През 2017 година ние бяхме първият производствен обект, който се трансформира изцяло в посока на електрическата мобилност. За профсъюзния съвет беше и продължава да бъде от изключителна важност възможността за осигуряване на работни места тук, в Дрезден. С работата си тук ние гарантираме добавена стойност за марката и групата Volkswagen от нови бизнес сегменти. От техническа гледна точка вече сме напълно готови и в състояние да произвеждаме и допълнителни модели на платформата MEB в Стъкления завод.“

Първият ID.3 слезе от поточната линия в Дрезден в присъствието на министъра на икономиката и транспорта на провинция Саксония Мартин Дулиг, на кмета на Дрезден Дирк Хилберт, ръководството на Volkswagen Саксония в лицето на д-р Щефан Лот (Технологии и логистика), Карен Куцнер (Финанси и контрол) и Дирк Коерс (Човешки ресурси), както и на председателя на Общия профсъюзен съвет на работниците и служителите във Volkswagen Саксония Йенс Роте.

Мрежата от производствени мощности за електромобили на платформата MEB расте в глобален мащаб

Стъкленият завод четвъртият поред производствен обект в света, от чиито поточни линии слизат модели на Volkswagen, използващи модулната технологична платформа за модели с електрическо задвижване MEB. Първи производството на MEB автомобили започна заводът в германския град Цвикау. В края на 2020 година производството на модели на платформата MEB бе стартирано и в китайските производствени съоръжения в Антинг и Фошан. Съвкупният максимален производствен капацитет на тези четири завода към момента надхвърля 900 000 превозни средства годишно. Следващите обекти, в които се подготвя започване на производство на MEB модели са германските заводи  в Eмден и Хановер и американския завод на Volkswagen в Чатануга.

Подобно на началния процес на производство на модела e-Golf2 през 2017 година, производството на ID.3 в Дрезден също ще започне с една смяна и 35 автомобила от понеделник до петък. Редовното време за посещение и обиколки за гостите на Стъкления завод остава същото – от понеделник до събота от 9:30 до 18:30, в неделя от 9:30 до 17:00 часа.

Дейността в нови бизнес области гарантира постоянна заетост в завода в Дрезден

В допълнение към производството, това ще създаде нови или ще способства за разширяване на съществуващите бизнес области. В момента в дрезденския завод на Volkswagen работят 380 служители.

Очаква се в бъдеще в Стъкления завод на крайни клиенти да бъдат предавани значително по-голям брой превозни средства и за тази цел наскоро в завода бе изграден втори, уникален в автомобилната индустрия пункт за издаване на автомобили. Очаква се общият брой на лично получените от клиентите автомобили да се увеличи от 1301 през 2019 година и 3296 през 2020 година до над 5000 превозни средства през 2021 година. Заложената за периода до 2022 година цел е около 9 700 издадени автомобила годишно.

Центърът за функционални тестове в Дрезден се разширява допълнително. Той е неразделна част от световната мрежа от изпитателни съоръжения, свързани с цялостната развойна дейност на автомобилите. Основните области, в които работи центърът в Дрезден са изпитанията на електронни асистиращи системи, мобилни онлайн услуги, двигатели и ходова част.

Наред с техническа проверка и ремонт на употребявани автомобили, Техническия сервиз ще се извършва и подготовка на електромобилите ореди предаване на новите им собственици в Стъкления завод. Целта е произведените в Дрезден автомобили да се предават предимно на клиенти от Дрезден.

Продължете на следващата страница

Още по темата