Корпоративни новини » Строят завод, произвеждащ почти CО2-неутрално гориво в Чили

Строят завод, произвеждащ почти CО2-неутрално гориво в Чили

1509
2021

Производителят на спортни автомобили Porsche и Siemens Energy обединиха усилията си с редица международни компании за изграждане на промишлен завод за производство на почти CO2-неутрално гориво (e-гориво) в Пунта Аренас, Чили. Официалната церемония за стартиране на тозипионерски проект се състоя днес в присъствието на чилийския министър на енергетиката Хуан Карлос Йобет. Първоначално на север от Пунта Аренас в чилийска Патагония се изгражда пилотен завод, който се очаква да произведе около 130 000 литра e-горива през 2022 г. След това капацитетът ще бъде разширен на два етапа до около 55 милиона литра до 2024 г. и до около 550 милиона литра до 2026 г. Необходимите разрешителни за опазване на околната среда вече са получени от чилийската проектна компания Highly Innovative Fuels (HIF). Siemens Energy също вече започна подготвителна работа за следващата голяма търговска фаза на проекта.

„Доволен съм, че постигаме напредък по този революционен международен проект, свързан с водородната икономика, заедно със силни международни партньори от бизнеса и политиката“, каза Армин Шнетлер, изпълнителен вицепрезидент за Нов енергиен бизнес в Siemens Energy. „С Haru Oni ние предлагаме нашите технологии Power-to-X на световния пазар. Разработваме съвместно и реализираме първия в света интегриран и мащабен завод за производство на синтетични, климатично неутрални горива. В южната част на Чили ние внедряваме един от най-вълнуващите проекти за енергийната индустрия на бъдещето и стимулираме декарбонизацията в сектора на мобилността. Това означава, че правим важен и бързо ефективен принос за намаляване на емисиите на CO2, свързани с трафика и транспортния сектор.“

Производителят на спортни автомобили Porsche стартира демонстрационния проект и ще използва e-горивата в собствените си автомобили с двигатели с вътрешно горене. Михаел Щайнер, член на Изпълнителния борд, отговарящ за проучването и развойната дейност в Porsche AG, заяви: „Компанията Porsche е създадена с новаторски дух. Това е, което ни движи, нашият стремеж са иновациите. Ние също виждаме себе си като пионери по отношение на възобновяемите горива и искаме да стимулираме това развитие. Това се вписва в нашата ясна цялостна стратегия за устойчивост. То означава, че Porsche като цяло може да бъде нетно неутрална по отношение на CO2 още през 2030 г. Горивата, произведени с възобновяема енергия, могат да допринесат за това. Нашата икона, 911, е особено подходящ за използване на e-горива. Но такива са и нашите многообичани исторически превозни средства, защото около 70 процента от всички автомобили Porsche, създадени някога, днес все още са на пътя. Нашите тестове с възобновяеми горива вървят много успешно. e-Горивата ще дадат възможност за намаляване на емисиите на CO2 от изкопаеми горива в двигателите с вътрешно горене с до 90 процента. Наред с другите неща, ще използваме първото гориво от Чили в нашите състезателни автомобили за Porsche Mobil 1 Supercup от 2022 г.“

Чили си поставя амбициозни цели като част от своята национална стратегия за зелен водород. Държавата планира капацитет на електролизаторите от 5 гигавата (GW) до 2025 г., който ще нарасне до 25 GW до 2030 г. Целта е да се произвежда най-евтиния водород в света и държавата да се превърне във водещ износител на зелен водород и неговите производни.

Проектът Haru Oni се възползва от перфектните климатични условия за вятърна енергия в провинция Магалянес в южната част на Чили, за да произвежда практически CO2-неутрално гориво, използващо евтина зелена вятърна енергия. В първата стъпка електролизаторите разделят водата на кислород и зелен водород, използвайки вятърна енергия. След това CO2 се филтрира от въздуха и се комбинира със зеления водород, за да се получи синтетичен метанол, който на свой ред се превръща в e-гориво. Очаква се пилотният завод да започне производство в средата на 2022 г. Освен Siemens Energy, Porsche и HIF, в проекта Haru Oni участват също Enel, ExxonMobil, Gasco и ENAP.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин