Страховит краштест: страничен удар в дърво с Peugeot 406

DEKRA проведе изпитание, при което Peugeot 406 Kombi е ударено странично в дърво. Резултатът: никой от пътниците не би оживял

1710
2016

Страничният удар на автомобил в дърво с право се смята за особено опасен. DEKRA организира специален краштест в своя изпитателен център в Ноймюнстер (федерална провинция Шлезвиг-Холщайн), за да разкрие какво се случва при подобен „катастрофален” сценарий. Peugeot 406 Kombi e ускорено до 98 км/ч с помощта на стоманено въже и ударено странично в дърво. Резултатът: 12-годишният автомобил е размазан до неузнаваемост. Колата се усуква около изкуственото дърво по цялата си дължина. Страничните въздушни възглавници се отварят, но според DEKRA не помагали особено. „При подобен случай никой от пътниците не би оцелял”, казва ръководителят на опита Петер Рюкер. През 2015 г. в Германия 14 435 души са били ранени след удар в дърво, а 603 са загинали – като най-често ПТП-тата са станали на извънградски пътища.

Още през август т.г. AUTO BILD обърна внимание на сериозната опасност, породена от удар в дърво. Тогава съвместно с екип от специалисти по краштестове ударихме Opel Mokka (оценена с най-високия резултат от пет звезди в тестовете на Euro NCAP) в дърво. Резултатът: за малко повече от десета на секундата малкият SUV се превърна в безполезна купчина ламарина. За време, равно на едно минаване на чистачките, ламаринени части се огънаха до краен предел, носещи елементи се пръснаха, части по окачването бяха счупени, болтове изхвърчаха от гнездата си… А целият бетонов плац беше „залят” с парченца от Mokka. И тогава нашите експерти заключиха: „Вероятно шофьорът щеше да е загинал.” Ето защо в наши дни дори пет звезди от Euro NCAP не трябва да ни карат да мислим, че новите автомобили на пазара са достатъчно безопасни – поне докато в стандартите на организацията не бъдат внесени промени.

Така разбихме един автомобил с 5 звезди

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин