Странни модели от миналото: Italdesign Columbus


31
дек.
2018

Монументалният миниван е оборудван със средно разположен V12-двигател на BMW, централно позиционирана шофьорска седалка и странен покрив. Името на модела е Italdesign Columbus, а премиерата му е през 1992 г.

Всъщност нищо в този миниван не е наистина мини. Изключително необичайният Italdesign Columbus е странно оформен седемместен модел с мощен 12-цилиндров атмосферен двигател на BMW. Тоест, моделът няма нищо общо с обичайните возила, използвани за превозване на семейството. Също както и Toyota Previa, Italdesign Columbus е със средно разположен двигател. Задвижването обаче не е задно, а двойно. Също както в McLaren F1 или в актуалния McLaren Speedtail водачът седи в средата на гигантския кокпит. Самият кокпит изглежда като всекидневна. Благодарение на внушителното междуосие от 3,82 метра вътре има предостатъчно място за останалите шест пътника. Всеки от тях разполага със собствен монитор и VHS-видеоплейър – така беше през 90-те години. Самият интериор е доста гъвкав – възможна би била дори конфигурация с девет седалки. А ако седалките се демонтират, то ще разполагате с гигантска товарна повърхност.

По време на представянето Columbus е наречен „кораб за сушата“. Каросерията е от карбон и има странна (стига да беше само тя странна) извивка, която осигурява на водача повече пространство за главата, тъй като неговата седалка е разположена по-високо от тези на останалите пасажери. V12 агрегатът на BMW е монтиран директно под шофьорската седалка.

Името на странния ван е избрано от Italdesign в чест на италианския мореплавател и откривател Христофор Колумб – през 1992 г. се навършват 500 години от откриването на Америка през 1492 г. Исторически погледнато това не е съвсем вярно, но сега темата ни е друга.

Технически данни

5,0-литров средно разположен V12 двигател на BMW; 300 к.с.; двойно задвижване; 5-степенна механична трансмисия; дължина: почти 6 метра; 20-цолови джанти; 210 км/ч максимална скорост

Още по темата

Card image cap
Fiesta ST200: ускорителят на частици

16
юни
2016

1,6 литра работен обем и 200 к.с. са напълно достатъчни за спортното задвижване на малкия автомобил с тегло само 1163 кг. По отношение на радостта от шофирането никой не може да се мери с жизнения Ford Fiesta ST200!

Card image cap
Искаме тези коли в Европа – Chevrolet Traverse

21
февр.
2018

В Щатите има много автомобили, които не се предлагат от производителите в Европа.

Card image cap
Модата на SUV-овете: стремеж към безсмисленото

5
сеп.
2017

Бихме направили онова, което можем, ако ни позволят това, което искаме. SUV-ът е декларация за намеренията на колела

Card image cap
Когато Samara покаже зъби

14
февр.
2017

Руският модел с предно задвижване е проект на сътрудничество с Porsche – но далеч не е единствената „Лада“, разработена съвместно с германците

Card image cap
50 години Italdesign: Lamborghini Cala Concept

4
апр.
2018

Преглед на най-известните модели на Giugiaro

Card image cap
Есенна любов: Mercedes 280 SL „Пагода“

11
окт.
2017

Една есенна разходка по пъстрите есенни междуградски пътища с последната „Пагода“

Card image cap

В последния брой:

Архив >