Странни модели от миналото: Italdesign Columbus


31
дек.
2018

Монументалният миниван е оборудван със средно разположен V12-двигател на BMW, централно позиционирана шофьорска седалка и странен покрив. Името на модела е Italdesign Columbus, а премиерата му е през 1992 г.

Всъщност нищо в този миниван не е наистина мини. Изключително необичайният Italdesign Columbus е странно оформен седемместен модел с мощен 12-цилиндров атмосферен двигател на BMW. Тоест, моделът няма нищо общо с обичайните возила, използвани за превозване на семейството. Също както и Toyota Previa, Italdesign Columbus е със средно разположен двигател. Задвижването обаче не е задно, а двойно. Също както в McLaren F1 или в актуалния McLaren Speedtail водачът седи в средата на гигантския кокпит. Самият кокпит изглежда като всекидневна. Благодарение на внушителното междуосие от 3,82 метра вътре има предостатъчно място за останалите шест пътника. Всеки от тях разполага със собствен монитор и VHS-видеоплейър – така беше през 90-те години. Самият интериор е доста гъвкав – възможна би била дори конфигурация с девет седалки. А ако седалките се демонтират, то ще разполагате с гигантска товарна повърхност.

По време на представянето Columbus е наречен „кораб за сушата“. Каросерията е от карбон и има странна (стига да беше само тя странна) извивка, която осигурява на водача повече пространство за главата, тъй като неговата седалка е разположена по-високо от тези на останалите пасажери. V12 агрегатът на BMW е монтиран директно под шофьорската седалка.

Името на странния ван е избрано от Italdesign в чест на италианския мореплавател и откривател Христофор Колумб – през 1992 г. се навършват 500 години от откриването на Америка през 1492 г. Исторически погледнато това не е съвсем вярно, но сега темата ни е друга.

Технически данни

5,0-литров средно разположен V12 двигател на BMW; 300 к.с.; двойно задвижване; 5-степенна механична трансмисия; дължина: почти 6 метра; 20-цолови джанти; 210 км/ч максимална скорост

Още по темата

Card image cap
Бомбата и ЗИЛ-131: спасителите в снега

26
ян.
2017

25-годишен руски роторен снегорин и суров планинец се борят с преспите в едно от най-красивите кътчета на България

Card image cap
Стегната задница за Bumblebee Camaro

2
сеп.
2016

Любимецът Bumblebee показва най-хубавата си страна: за пръв път можем да видим задната част на Camaro от Transformers – с наистина огромен спойлер!

Card image cap
Японското инженерно изкуство среща британския хумор

31
мар.
2017

Суперспортист срещу градинска косачка – честно ли е това? Естествено Honda Mean Mower е най-бързата градинска косачка със седалка на света. При това е доста зла

Card image cap
Най-тежкият велосипед на света

24
авг.
2017

Над един тон е теглото на най-тежкия велосипед на света. Сглобил го е Франк Дозе от Северна Германия. Той е на мнение, че се управлява по-лесно отколкото бегач на неправилната предавка

Card image cap

В последния брой:

Архив >