Странни модели от миналото: Italdesign Columbus


31
дек.
2018

Монументалният миниван е оборудван със средно разположен V12-двигател на BMW, централно позиционирана шофьорска седалка и странен покрив. Името на модела е Italdesign Columbus, а премиерата му е през 1992 г.

Всъщност нищо в този миниван не е наистина мини. Изключително необичайният Italdesign Columbus е странно оформен седемместен модел с мощен 12-цилиндров атмосферен двигател на BMW. Тоест, моделът няма нищо общо с обичайните возила, използвани за превозване на семейството. Също както и Toyota Previa, Italdesign Columbus е със средно разположен двигател. Задвижването обаче не е задно, а двойно. Също както в McLaren F1 или в актуалния McLaren Speedtail водачът седи в средата на гигантския кокпит. Самият кокпит изглежда като всекидневна. Благодарение на внушителното междуосие от 3,82 метра вътре има предостатъчно място за останалите шест пътника. Всеки от тях разполага със собствен монитор и VHS-видеоплейър – така беше през 90-те години. Самият интериор е доста гъвкав – възможна би била дори конфигурация с девет седалки. А ако седалките се демонтират, то ще разполагате с гигантска товарна повърхност.

По време на представянето Columbus е наречен „кораб за сушата“. Каросерията е от карбон и има странна (стига да беше само тя странна) извивка, която осигурява на водача повече пространство за главата, тъй като неговата седалка е разположена по-високо от тези на останалите пасажери. V12 агрегатът на BMW е монтиран директно под шофьорската седалка.

Името на странния ван е избрано от Italdesign в чест на италианския мореплавател и откривател Христофор Колумб – през 1992 г. се навършват 500 години от откриването на Америка през 1492 г. Исторически погледнато това не е съвсем вярно, но сега темата ни е друга.

Технически данни

5,0-литров средно разположен V12 двигател на BMW; 300 к.с.; двойно задвижване; 5-степенна механична трансмисия; дължина: почти 6 метра; 20-цолови джанти; 210 км/ч максимална скорост

Още по темата

Card image cap
Цяло състояние за Ford Capri

11
мар.
2016

При търг във Великобритания бе продадено това Ford Capri от 1987 година. За огромна сума благодарение на оригиналното състояние!

Card image cap
Tempo Matador 50 Hebmüller: С Tempo на почивка

22
юли
2016

Техниката на VW превръща Tempo Matador 50 в куриозен модел. Автомобилът прави голямо впечатление като кемпер

Card image cap
2040 к.с. на сняг: боговете сигурно са полудели

30
ян.
2018

Пухкав сняг, четири коли на мечтите и зовът на планината. Общо 2040 к.с са на пистата. Кой от четиримата суперспортисти доставя най-голямо удоволствие? Кой от тях се изкачва най-бързо по снега, кой се поднася? AUTO BILD танцува снежния валс.

Card image cap
Студии от миналото – Kia Provo

6
май
2017

Provo показва, как си представяха корейците малкото спортно Сoupé

Card image cap
10 американски автомобила, за които не сте чували: Local Motors Olli

14
февр.
2018

Колите на Dodge, Ford, Lincoln, Chevrolet или Cadillac са познати и обичани и в Европа. В САЩ обаче има още много малки производители на автомобили

Card image cap

В последния брой:

Архив >

usedTag: