Стотици българи в Бош Инженеринг Център София създават системи за по-сигурни автомобили

3005
2022

Бош, водещ световен доставчик на технологии и услуги, приключи финансовата 2021 г. в България с консолидирани продажби в размер на почти 367 млн. лв. (188 млн. евро), като постигна ръст от близо 24%. „През 2021 г. Група Бош в България повиши стабилно резултатите си и преодоля въздействието от коронавирус пандемията“, заяви Константин Конов, главен изпълнителен директор на Роберт Бош ЕООД и представител на Група Бош в България. „Компанията се справя с несигурната икономическа ситуация благодарение на високата ангажираност на всички служители и стабилните взаимоотношения с партньорите ни“, допълни Конов. Към 31 декември 2021 г. броят на служителите на Бош в България, включително и в неконсолидираните компании, е 690 души, като увеличението е с 21% в сравнение с миналата година. Това се дължи най-вече на стабилния ръст на екипа на Бош Инженеринг Център София.

Бош България започна успешно 2022 г. и отчете по-високи резултати през първото тримесечие въпреки турбулентната международна обстановка. „Бъдещото развитие на Бош в България е във високотехнологичната дейност. Ще продължим да разширяваме и продуктовото портфолио на Групата. Именно комбинацията от разнообразни продукти и високи технологии е силата на Бош, която прави компанията стабилна в кризисни ситуации. Екипът ни от професионалисти също ще продължи да се разраства“, допълни Константин Конов.

Бош Инженеринг Център София доставя уникални иновации за автомобилната индустрия

Бош Инженеринг Център София стартира дейността си през пролетта на 2019 г. със 100 специалисти и три години по-късно броят им вече наближава 500. Екипът развива значими международни проекти, свързани с автомобилите на бъдещето и безопасното шофиране, с грижа за околната среда и обществото. Работата на Центъра е фокусирана в няколко основни области: иновативни технологии, подпомагащи шофирането; електрификация на автомобила; решения за свързаност.

През 2021 г. благодарение на Бош Инженеринг Център София уникални за света иновации за световната автомобилна индустрия бяха разработени в България. Примери за такива са: системи за мониторинг на водача и пътниците в леки автомобили и автономни совалки, акумулаторни системи за Bosch е-Bike Systems и Power Net Guardian, който се грижи за безопасността на електрифицираното шофиране, и други.

Следвайки стратегията да се превърне в хъб за автомобилната индустрия, в допълнение към добре разработените системни и софтуерни области, в Центъра бяха създадени екипи за хардуер и механичен дизайн, с цел да се завърши пълният цикъл на продуктовия развой.

Бош Инженеринг Център София инвестира в няколко основни посоки през 2021 г.: разширяване на офисите в София с нова сграда на площ от близо 5500 кв.м; добавяне на нови хардуерни и софтуерни лаборатории и тестови съоръжения за автомобили; образователни програми и развитие на настоящи и бъдещи специалисти в автомобилния сектор.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин