Старт на сезон 2018 – Opel продължава своя успешен ангажимент в рали спорта

1402
2018

Марката Opel продължава да дава своя категоричен принос в развитието на таланта на младите рали пилоти. През първия уикенд на месец март, най-силният марков рали шампионат в Европа – ADAC Opel Rallye Cup, ще започне своя шести сезон. Съвместната платформа на Opel и ADAC за поощряване и развитие на млади таланти е по-привлекателна от когато и да било досега. Три седмици преди старта на сезона със състезанието ADAC Saarland-Pfalz Rallye, заявка за участие в надпреварите от сезон 2018 вече бяха подали 19 пилоти от девет държави. Шестнадесет от тях са регистрирани в категорията junior за пилоти под 27-годишна възраст. В състезанията за купата се завръща Феликс Грибел, който взе участие в дебютната година на ADAC Opel Rallye Cup през 2013 година и е по-малкият брат на Мариан Грибел – дългогодишен заводски пилот на Opel и ERC Junior шампион за 2016 година в ADAM R2. Програмата на шампионата отново ще включва осем събития в Германския рали шампионат (DRM), както и германския кръг на Световния рали шампионат на FIA – ADAC Rallye Deutschland.

От първия си сезон през 2013 година до момента ADAC Opel Rallye Cup не е загубил и частица от своята привлекателност. През годините технологично идентичните състезателни автомобили Opel ADAM със 140 к.с. се доказаха като надеждни, бързи и конкурентноспособни машини, с които най-добрите пилоти от ADAC Opel Rallye Cup редовно предизвикваха значително по-силната конкуренция  в Германския рали шампионат. В допълнение към вълнуващите битки за класиране сред изключително равностойните участници в марковия шампионат, както и неформалната, но все пак високопрофесионална среда в ADAC Opel Rallye Cup, предлагаща пълна подкрепа в областта на технологиите, развитието на пилота и връзките с медиите, шампионатът осигурява на участниците и достъп до награден фонд в размер на около 100 000 евро.

Но това далеч не е всичко – от 2013 година насам шестима от най-изявените таланти успяха да извършат скок от марковия шампионат към екипите на ADAC Opel Rallye Junior Team и FIA Junior ERC с Opel. И именно Opel е марката, която от самото начало определя стандартите в тези изключително конкурентни шампионати за млади таланти. В лицето на Емил Бергквист (Швеция, 2015 година), Мариан Грибел (Германия, 2016 година) и Кристофър Инграм (Великобритания, 2017 година), трима пилоти на Opel завоюваха последните три ERC Junior титли зад волана на ADAM R2. През миналата година италианката Taмара Молинаро (на 20 години) спечели и дамския трофей в ERC със заводския ADAM R2. Настоящото тотално превъзходство на състезателния Opel ADAM R2 също подчертава впечатляващия резултат от миналата година – през 2017 година блестящият болид със 190 к.с. от Рюселсхайм спечели цели седем международни и национални шампионски титли, както и 48 победи в своя клас.

Шведът Том Кристенсон (26 години), който спечели ADAC Opel Rallye Cup през миналата година и получи позиция в ADAC Opel Rallye Junior Team за предсоящия сезон, ще се стреми да последва стъпките на успешните си предшественици. В своя дебютен сезон във FIA ERC Junior U27, Кристенсон ще се изправи срещу най-добрите млади рали таланти на континента. Състезанията от шампионата ERC Junior на Азорските острови и Гран Канария, както и в Италия, Чехия, Полша и Латвия предлагат привлекателна за публиката и предизвикателна за състезателите комбинация от три надпревари на макадам и три на асфалтови трасета.

Най-яркият акцент на сезона за фирмените пилоти на Opel и младите таланти от ADAC Opel Rallye Cup през 2018 година отново ще бъде участието в ADAC Rallye Deutschland – германският кръг на Световния рали шампионат на FIA. След четири поредни победи в техния клас през последните четири години, сега целта на асовете зад волана на ADAM R2 е кристално ясна. За младите участници в шампионата, които отново ще карат в два етапа в периода между 16 и 19 август под зоркия поглед на световния елит в рали-спорта, участието във впечатляващата среда на WRC шампионата само по себе си е изключително специално изживяване.

Предварителен списък на участниците в ADAC Opel Rallye Cup за сезон 2018

Пилот Навигатор
30 Макс Шуман (Гер) Мареса Ладе (Гер)
31 Ромен Делез (Бел) Жером Болет (Бел)
32 Тим Вакер (Гер) Киома Моникс (Гер)
33 Фредерик Фийлд (Bбр) Джош Дейвисън (Bбр)
34 Елиас Лундберг (Шв) Давид Архуисандер (Шв)
35 Мартин Мензинг (Хол) Питър Ван Тойненбрьок (Хол)
36 Ернст Краненбург (Хол) Вилхелмус Де Клерк (Хол)
37 Артър Керхове (Бел) Рутгер Говаертс (Бел)
38 Лукас Хайн (Гер) Флориан Нойбрех (Гер)
39 Себастиан Магнусен (Дан) Карстен Исаксен (Дан)
40 Дилън Ганиер (Фр) Себастиен Воитей (Фр)
41 Ник Лоф (Гер) предстои да се уточни
42 Давид Хавлат (Гер) Паул Щайн (Гер)
43 Феликс Грибел (Гер) Саша Алтекрюгер (Гер)
44 Грегоар Мюнстер (Люк) Йохан Жалет (Бел)
45 Марко Герсагер (Дан) Карина Мьолер (Дан)
46 Никола Сартор (Ит) Пиетро Елия Ометто (Ит)
47 Нико Кнакер (Гер) Енрико Флорес-Триго (Гер)
48 Карл-Мартин Волвер (Ест) Мартен Мадисоо (Ест)
Календар на състезанията в ADAC Opel Rallye Cup за сезон 2018
2-3 март ADAC Saarland-Pfalz Rallye
25-26 май AvD-Sachsen-Rallye
15-16 юни ADAC Rallye Stemweder Berg
27-28 юли ADAC Wartburg Rallye
16-19 август ADAC Rallye Deutschland (два етапа)
 28-29 септември ADMV Rallye Erzgebirge
19-20 октомври ADAC 3-Städte Rallye
Календар на състезанията в ADAC Opel Rallye Junior Team за сезон 2018
22-24 март Azores Airlines Rallye, Aзорски острови/Португалия*
3-5 май Rallye Islas Canarias, Гран Канария/Испания*
20-22 юли Rallye di Roma Capitale, Рим/Италия*
16-19 август ADAC Rallye Deutschland, Германия
24-26 август Barum Czech Rally Zlín, Злин/Чехия*
21-23 септември Rallye Poland, Миколайки/Полша*
12-14 октомври Rally Liepāja, Лиепайа/Латвия*

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин